
1/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Pod kupolama Beogradskog sajma, u hali 2, otvoren je 19. Sajam etno hrane i pića- manifestacije koja unazad 18. godina okuplja kako proizvođače, tako i ljubitelje prehrambeni tradicionalnih prehrambenih prozvoda

2/24
© Sputnik / Lola Đorđević
A na sajmu svega ima: od neizostavnih duvan čvaraka i drugih mesnih đakonija, preko domaćeg ajvara, ljutenica, turšije, meda i drugih pčelinjih proizvoda, voćnih sirupa, džemova i slatke zimnice do raznih vrsta likera i rakija

3/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Tokom proteklih 18 godina, ovaj sajam odigrao je važnu ulogu u brendiranju i promociji domaćih gastronomskih proizvoda — od leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, futoškog kupusa i pirotskih peglanih kobasica, do brojnih vrsta džemova, zimnice, sireva, suvomesnatih specijaliteta, vina i rakije — od kojih su mnogi postali i ozbiljni izvozni artikli.

4/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Na Sajmu učestvuje više od 300 izlagača. Svoje proizvode su prezentovali proizvođači iz Beograda, Požarevca, Valjeva, Leskovca, Užica, Kragujevca, Subotice, Pančeva, Kruševca, Kraljeva, Sremske Mitrovice, Zaječara i Niša.

5/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Pored domaćih prozvođača, na manifestaciji su uzeli učešća i učesnici iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine

6/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz grad Beograd, kao i Sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda.

7/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Mali proizvođači nastupaju na zajedničkim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i brojnih udruženja.

8/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Pored očuvanja i zaštite receptura i geografskog porekla, Sajam etno hrane i pića pomoaže proizvođačima da svoje proizvode na pravi način iznesu na tržište, promovišu i pretvore ih u robne marke.

9/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Stručni žiri, sastavljen od eminentnih poznavalaca gastronomske baštine, ocenjivaće proizvode u više robnih grupa i podgrupa, dodeljujući diplome i posebna priznanja.

10/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Najbolji među najboljima poneće prestižno godišnje priznanje „Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2025“.

11/24
© Sputnik / Lola Đorđević
I ove godine, posetioci će imati priliku da upoznaju veliki broj proizvođača autentičnih, ručno rađenih proizvoda pripremljenih po tradicionalnim receptima.

12/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Priprema belmuža na licu mesta. Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije i pravi se od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projanog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

13/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Degustacija ajvara

14/24
Presovana prasetina. Na istom štandu se može naći i presovana jagnjetina

15/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Paprika je neizostavni začin mnogih jela

16/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Baklave za sladokusce

17/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Prema rečima izlagača, izložene pihtije su posute zlatnim listićima

18/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Štandovi sa mesnim đakonijama i mirisom i ukusom privlače posetioce, tj kupce, jer mnogi posetu sajmu iskoriste da pazare neki od ukusnih proizvoda

19/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Cilj manifestacije nije samo predstavljanje hrane i pića već i traciocionalnih zanata kroz koje se sa kolena na koleno prenosi znanje predaka i bogatstvo podneblja sa kojih izlagači dolaze

20/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Na sajmu su se predstavila i neka od udruženja koja se bave očuvanjem tradicije naših predaka i dostojnom prezentacijom svoga zavičaja

21/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Na štandovima se mogu naći i neki od nesvakidašnjih specijaliteta poput slatka od slanine

22/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Ili pak rakije od piva, kafe, citrusa i mente

23/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Jedna od interesantnijih kreacija koja na trenutak može zbuniti posetioca- mirisne sveće arnažirane u šoljicama za kafu

24/24
© Sputnik / Lola Đorđević
Sajam etno hrane i pića biće otvoren do 7 decembra u periodu od 10 do 19 časova



