https://lat.sputnikportal.rs/20251119/naucnici-upozoravaju-visoko-preradjena-hrana-ozbiljna-pretnja-zdravlju-1192665352.html
Naučnici upozoravaju: Visoko prerađena hrana ozbiljna pretnja zdravlju
Naučnici upozoravaju: Visoko prerađena hrana ozbiljna pretnja zdravlju
Sputnik Srbija
Visoko prerađena hrana (UPF) šteti svim glavnim organima ljudskog tela i predstavlja ozbiljnu pretnju po globalno zdravlje, pokazuje najveći svetski pregled... 19.11.2025, Sputnik Srbija
2025-11-19T08:59+0100
2025-11-19T08:59+0100
2025-11-19T08:59+0100
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
istraživanje
zdravlje
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/0b/13/1192665195_0:0:3640:2048_1920x0_80_0_0_c8ae5932fcdbd6b89188a7ce1e8543f4.jpg
UPF, koja, prema današnjem pisanju ,,Gardijana'', sve više zamenjuje svežu hranu u ishrani dece i odraslih na svim kontinentima, povezana je sa povećanim rizikom od više zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i depresiju.Nagli porast konzumacije UPF širom sveta podstakle su korporacije usmerene ka agresivnim metodama sa ciljem da povećaju prodaju, manipulišu naučnom raspravom i spreče regulaciju, navodi istraživanje objavljeno u časopisu Lanset.Serija od tri naučna rada navodi da milioni ljudi sve više konzumiraju proizvode kao što su gotova jela, žitarice, proteinske štanglice, gazirana pića i brza hrana.U SAD i Velikoj Britaniji više od polovine prosečne ishrane čine UPF proizvodi, a kod nekih, posebno mlađih i siromašnijih stanovnika, UPF čini i do 80 odsto ishrane.Pregled 104 dugoročnih studija pokazao je da 92 studije beleže povećan rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti kod osoba koje konzumiraju UPF.Jedan od autora studije, profesor Karlo Monteiro sa Univerziteta u Sao Paulu ističe da rezultati potvrđuju potrebu za hitnim merama."Prvi rad u ovoj seriji pokazuje da visoko prerađena hrana šteti svim glavnim organima. Ljudi nisu biološki prilagođeni za njihovu konzumaciju", istakao je Monteiro.UPF proizvodi su industrijski proizvedeni, često uz veštačke arome, emulgatore i boje, uključuju gazirana pića i pakovane grickalice, vrlo su kalorični, ali siromašni hranljivim materijama, pojašnjava britanski list.Naučnici koji nisu učestvovali u studiji uglavnom podržavaju pregled, ali pozivaju i na dalja istraživanja, upozoravajući da povezanost sa zdravstvenim problemima ne znači nužno i uzročnost.Pogledajte i:
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/0b/13/1192665195_455:0:3186:2048_1920x0_80_0_0_83af570ee0f4d2e7737d6038af5501ba.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija, istraživanje, zdravlje
nauka i tehnologija, istraživanje, zdravlje
Naučnici upozoravaju: Visoko prerađena hrana ozbiljna pretnja zdravlju
Visoko prerađena hrana (UPF) šteti svim glavnim organima ljudskog tela i predstavlja ozbiljnu pretnju po globalno zdravlje, pokazuje najveći svetski pregled istraživanja.
UPF, koja, prema današnjem
pisanju ,,Gardijana'', sve više zamenjuje svežu hranu u ishrani dece i odraslih na svim kontinentima, povezana je sa povećanim rizikom od više zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i depresiju.
Nagli porast konzumacije UPF širom sveta podstakle su korporacije usmerene ka agresivnim metodama sa ciljem da povećaju prodaju, manipulišu naučnom raspravom i spreče regulaciju, navodi istraživanje
objavljeno u časopisu Lanset.
Serija od tri naučna rada navodi da milioni ljudi sve više konzumiraju proizvode kao što su gotova jela, žitarice, proteinske štanglice, gazirana pića i brza hrana.
U SAD i Velikoj Britaniji više od polovine prosečne ishrane čine UPF proizvodi, a kod nekih, posebno mlađih i siromašnijih stanovnika, UPF čini i do 80 odsto ishrane.
Pregled 104 dugoročnih studija pokazao je da 92 studije beleže povećan rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti kod osoba koje konzumiraju UPF.
Jedan od autora studije, profesor Karlo Monteiro sa Univerziteta u Sao Paulu ističe da rezultati potvrđuju potrebu za hitnim merama.
"Prvi rad u ovoj seriji pokazuje da visoko prerađena hrana šteti svim glavnim organima. Ljudi nisu biološki prilagođeni za njihovu konzumaciju", istakao je Monteiro.
UPF proizvodi su industrijski proizvedeni, često uz veštačke arome, emulgatore i boje, uključuju gazirana pića i pakovane grickalice, vrlo su kalorični, ali siromašni hranljivim materijama, pojašnjava britanski list.
Naučnici koji nisu učestvovali u studiji uglavnom podržavaju pregled, ali pozivaju i na dalja istraživanja, upozoravajući da povezanost sa zdravstvenim problemima ne znači nužno i uzročnost.