00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Tajna češlja sa apostolima iz Hisara
06:56
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Kakav je izazov otkrivati i beležiti velike priče u malim pričama
16:00
30 min
MILJANOV KORNER
Zvezdin Toma: Prvi intervju posle pobede nad Fenerom – sanjamo F4
17:00
60 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Četiri tajne piva i vina

CC0 / rawpixel.com / Ake / Pivo
Pivo - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2025
Pratite nas
Pivo i vino, glavna pića u ljudskoj istoriji već milenijumima, još sadrže nova iznenađenja.
Nedavno istraživanje koje je objavilo Američko hemijsko društvo (ACS) pokazuje kako ekstrakti kvasca mogu da zamute piva, gluten može brzo da se detektuje putem jednostavne trake za testiranje, tanini daju crvenom vinu oštrinu ukusa, a sulfiti menjaju crevne bakterije na neočekivane načine.
Ova okrića povećavaju naše razumevanje senzornih kvaliteta tih pića i ukazuju na posledice po zdravlje i inovacije u procesu fermentacije.
Naučnici redovo otvaraju sveže uvide u pivo i vino – iako su ta pića stvorena pre više hiljada godina. Četiri nedavna otkrića idu dalje od ukusa i mirisa u izmaglicu glutena u pivu, kao i opor ukus i potencijalne zdravstvene posledice vina, piše "Sajens dejli".

Uloga ekstrakta kvasca i test na gluten

Zamućeni tipovi piva postaju sve popularniji, a ta karakteristika je obično posledica sićušnih čestica od proteina iz ječma i polifenola iz hmelja.
Alternativno, da bi proizveli zamućenost, istraživači su dodali ekstrakte kvasca dvema vrstama čistog svetlog piva. Oba su postala veoma zamućena zbog interakcija između ribonukleinskih kiselina (RNK) u ekstraktu i proteina u pivu.
RNK ekstrakti kvasca bi mogli biti drugi način da se stvore željeni nivoi zamućenosi, kažu istraživači.
Ljudi koji žele ili moraju da izbegavaju gluten treba da znaju da li su pića bezbedna za konzumaciju. Nova traka za test lateralnog toka detektuje ovaj protein u hrani i piću, a oseljiva je na koncentracije od 0 do više od 20 delova na milion (ppm).
Tri linije trake pokazuju četiri opsega ispod granice od 20 ppm Uprave za hranu i lekove SAD, ispostavljajući rezultate za manje od tri minuta sa 98% tačnosti. Istraživači su demonstrirali efikasnost uređaja koristeći uzorke iz stvarnog sveta, uključujući namirnice označene „bez glutena“ i pivo koje sadrži gluten.

Zašto crveno vino ima opor ukus

Nedavna studija malih razmera ispitala je zašto crveno vino ima opor ukus. Degustatori su ocenili crvena vina sa više tanina kao oporija.
Istraživači su otkrili da tanini deluju kao zatvarač za malene akvaporinske kanale na jeziku i pljuvačnim žlezdama, čineći da voda više izlazi nego što ulazi. Ovo objašnjava „suvoću“ crvenog vina i unapređuje razumevanje percipiranih karakteristika pića.
Sulfiti pomažu da vino traje duže, ali mogu uzrokovati glavobolje i digestivne probleme kod nekih ljudi. Stoga je u laboratoriji istraženo kako sulfiti dodati vinu i tečnosti sa alkoholom deluju na crevne bakterije.
Uzorci su prošli tri faze procesa koji imitira ljudsku probavu. Nakon varenja, uzorci sa sulfitima su sadržali manje količine nekih korisnih bakterija, a veće količine bakterija povezanih sa negativnim zdravstvenim efektima nego pre varenja.
Međutim, promene su bile manje u uzorcima pravog vina, što sugeriše da jedinjenja u vinu, poput polifenola, obezbeđuju malu zaštitu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala