00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
NOVI SPUTNJIK POREDAK
17:00
60 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
VESTI
Moskva: "Krađa ruskih aktiva neće proći bez posledica"
06:30
24 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Goranka“
06:54
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Aleksa Jelić: Zemlja bez kulture je zemlja bez identiteta
16:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Da li će pregovori Rusije i Amerike uključiti – Srbiju
17:00
60 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studija otkrila koja vrsta hrane smanjuje rizik od srčanih oboljenja

© Foto : Unsplash/Kim DeachulHrana u plastičnim činijama
Hrana u plastičnim činijama - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2025
Pratite nas
Nova studija Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu pokazala je da konzumiranje hrane bogate kalijumom, poput avokada, banana i spanaća, može da umanji rizik od srčanih oboljenja, hospitalizacije i smrti za 24 odsto.
Kalijum povećava količinu soli koju telo crpi iz krvotoka, a jedan od autora studije, Hening Bundgard, rekao je da je ljudsko telo evoluiralo na ishrani bogatoj kalijumom, a siromašnoj natrijumom, ali da se danas konzumira više natrijuma i manje kalijuma.
''Sada težimo ka modernoj ishrani koja se sastoji od prerađene hrane i što je više prerađene, vidimo sve više i više natrijuma u ​​hrani, a manje kalijuma, što znači da se odnos između njih promenio sa 10:1 na 1:2'', rekao je on.
Bundgard je napomenuo da je kalijum ključan za srčanu funkciju i da nizak nivo kalijuma povećava rizik od aritmija, srčane insuficijencije i smrti, prenosi Gardijan.
U studiji je učestvovalo 1.200 srčanih pacijenata u Danskoj sa implantabilnim kardioverter defibrilatorima (IKD), od kojih je polovina dobila savete o ishrani kako da povećaju nivo kalijuma.
''Imamo listu (namirnica) koju smo dali pacijentima. Pratili smo opšta uputstva za ishranu, (poznatu kao) piramida namirnica. Bela cvekla, cvekla, kupus i tako dalje su sve dijete bogate kalijumom. Nismo preporučili meso, koje je takođe bogato kalijumom, jer je takođe bogato natrijumom i deluje kontra-reagujući na povećanje kalijuma“, rekao je on.
Povećanje nivoa kalijuma u ​​krvi u ishrani povezano je sa značajno manjim rizikom (24 odsto) od srčanih oboljenja, hospitalizacije povezane sa srčanim oboljenjima ili smrti od bilo kog uzroka, pokazali su rezultati.
Studija je predstavljena na kongresu Evropskog kardiološkog društva u Madridu, najvećoj svetskoj kardiološkoj konferenciji, dodaje Gardijan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala