00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
SPUTNJIK SPORT
21:00
30 min
SPUTNJIK SPORT
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Modno putovanje kroz srpsku istoriju
16:00
30 min
VESTI (repriza)
Šta mogu doneti pregovori Vašingtona i Kijeva u Berlinu?
16:30
30 min
SVET SA SPUTNJIKOM
Biti ili ne biti za Ukrajinu – može li proći nova prevara Zelenskog
17:00
60 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Porodično“: Kućni budžet – kako da planiramo i vodimo porodične finansije
20:00
60 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pazite šta jedete: Ova hrana negativno utiče na mozak

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Mozak, ilustracija
Mozak, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2025
Pratite nas
Konzumacija prevelikih količina masne i slatke hrane ne samo da povećava obim struka i trbuha, već i negativno utiče i na kognitivne sposobnosti i veštinu snalaženja u prostoru, koje se, kako su pokazala istraživanja, smanjuju unosom u organizam nezdrave hrane.
Naučnici univerziteta u Sidneyju sproveli su prvo istraživanje u svetu koje se baziralo na testiranjima u kojima su učestvovali studenti i otkrili da hrana s visokim udelom masti i šećera ima štetan učinak na neke aspekte kognitivnih funkcija, naročito na svesnost o prostoru, kao i na veštinu snalaženja u prostoru.
Mladi odrasli ljudi koji su često konzumirali hranu s visokim udelom masti i šećera lošije su pamtili lokaciju kovčega s blagom u virtualnom labirintu, rezultati su istraživanja koje su znanstvenici objavili u stručnome časopisu The International Journal of Obesity.
Oni ukazuju na negativni učinak konzumiranja brze hrane na učenje i pamćenje koji su povezani s prostornim okruženjem, a istovremeno potvrđuju ono što odranije znamo - važnost donošenja zdravih prehrambenih odluka kada je u pitanju kognitivno zdravlje.
Prethodnim istraživanjima ustanovljeno je da konzumiranje previše masti i šećera nije samo uzrok razvoja dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti, već je povezano i s bržim stopama kognitivnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem kada su u pitanju sredovečni i stariji odrasli ljudi, objavio je tim u svom radu.
Iako su australijski istraživači otkrili da ni mladi ljudi nisu izuzeti od negativnih učinaka konzumacije prerađene i nezdrave hrane, dobra je vest da kod njih verovatno nije pogođen mozak u celini, već samo hipokampus - deo mozga koji upravlja sposobnošću pamćenja i pomaže kod veštine snalaženja u prostoru.
Jedan od naučnika koji su radili na istraživanju, Dominik Tran ističe kako je dobra vest da promene u ishrani mogu da poboljšaju zdravlje hipokampusa, a time i našu sposobnost snalaženja u okolini, kao na primer kada istražujemo neki novi grad ili nastojimo da zapamtimo novi put ka kući, prenosi portal Zimo.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala