https://lat.sputnikportal.rs/20250401/energija-sputnjika-emisija-podkast-mira-kankaras-trklja-01-04-2025-1184098273.html
Hoćemo li i konobare i kuvare uvoziti sa Dalekog istoka | Energija Sputnjika
Hoćemo li i konobare i kuvare uvoziti sa Dalekog istoka | Energija Sputnjika
Sputnik Srbija
Već godinama prisutna trka za sezonskim radnicima u turizmu u regionu ove godine bi, zbog aktuelne društvene situacije, mogla dodatno da nas ostavi bez nama... 01.04.2025, Sputnik Srbija
2025-04-01T21:00+0200
2025-04-01T21:00+0200
2025-04-01T20:57+0200
podkast
energija sputnjika
energetika
ekonomija
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/02/1172988617_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_b179d1d2bee8ccd76f66c32143a05fa8.jpg
Hoćemo li i konobare i kuvare uvoziti sa Dalekog istoka | Energija Sputnjika
Sputnik Srbija
Hoćemo li i konobare i kuvare uvoziti sa Dalekog istoka | Energija Sputnjika
Na Jadranu nude plate od 900 evra za najniže plaćene poslove do čak 3000 evra za šefa kuhinje. Hrvatskoj nedostajati između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Privredna komora Crne Gore procenjuje da će im biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika.S obzirom na okolnosti u zemlji koje su već dovele do otkazivanja 30 odsto aranžmana stranih gostiju i 40 odsto u kongresnom turizmu, najpre će, kako je ocenjeno, trpeti zarade zaposlenih u turizmu, odnosno hotelijerstvu i restoraterstvu.Otuda su i realna strahovanja da bi jedan deo zaposlenih u tom sektoru, trbuhom za kruhom, krenuo put Jadrana. Hoćemo li pred glavni deo sezone u Srbiji ostati bez radne snage u turizmu i ugostiteljstvu i hoćemo li i u tom sektoru uvoziti radnu snagu sa Dalekog istoka? Kakve su procene šta nas očekuje do kraja goine? O tome u emisiji Energija Sputnjika sa Mirom Kankaraš Trklja razgovara Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES.O emisiji „Energija Sputnjika“„Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi MiraKankaraš Trklja.Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/02/1172988617_239:0:2970:2048_1920x0_80_0_0_c381a41cf3f1b7f317fde41d8f65a323.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
energija sputnjika, energetika, ekonomija, audio
energija sputnjika, energetika, ekonomija, audio
Hoćemo li i konobare i kuvare uvoziti sa Dalekog istoka | Energija Sputnjika
Već godinama prisutna trka za sezonskim radnicima u turizmu u regionu ove godine bi, zbog aktuelne društvene situacije, mogla dodatno da nas ostavi bez nama potrebne radne snage u tom sektoru.
Na Jadranu nude plate od 900 evra za najniže plaćene poslove do čak 3000 evra za šefa kuhinje. Hrvatskoj nedostajati između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Privredna komora Crne Gore procenjuje da će im biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika.
S obzirom na okolnosti u zemlji koje su već dovele do otkazivanja 30 odsto aranžmana stranih gostiju i 40 odsto u kongresnom turizmu, najpre će, kako je ocenjeno, trpeti zarade zaposlenih u turizmu, odnosno hotelijerstvu i restoraterstvu.
Otuda su i realna strahovanja da bi jedan deo zaposlenih u tom sektoru, trbuhom za kruhom, krenuo put Jadrana. Hoćemo li pred glavni deo sezone u Srbiji ostati bez radne snage u turizmu i ugostiteljstvu i hoćemo li i u tom sektoru uvoziti radnu snagu sa Dalekog istoka? Kakve su procene šta nas očekuje do kraja goine? O tome u emisiji Energija Sputnjika sa Mirom Kankaraš Trklja razgovara Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES.
O emisiji „Energija Sputnjika“
„Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi MiraKankaraš Trklja. Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.