https://lat.sputnikportal.rs/20250216/znate-li-kako-mirisu-mumije-miris-se-oseca-i-nakon-5000-godina-1182683317.html
Znate li kako mirišu mumije?: Miris se oseća i nakon 5.000 godina
Znate li kako mirišu mumije?: Miris se oseća i nakon 5.000 godina
Sputnik Srbija
Prvo sistemsko istraživanje stručnjaka iz Ljubljane, Londona i Egipta u kojem je korišćen i elektronski nos, otkrilo je kako mirišu drevne egipatske mumije. 16.02.2025, Sputnik Srbija
2025-02-16T12:30+0100
2025-02-16T12:30+0100
2025-02-16T12:30+0100
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
arheologija
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/08/06/1175790476_0:0:3641:2048_1920x0_80_0_0_705172b2b36a9acfaa5619df94c76df5.jpg
Kako je saopštio je Fakultet za hemiju i hemijsku tehnologiju u Ljubljani, mumije mirišu na drvo, začine i imaju slatkasti miris.Osim o mirisu mumija, istraživanje donosi i neke nove uvide u praksu mumifikacije u starom Egiptu, preneli su slovenački mediji.Istraživači su izmerili i kvantifikovali supstance koje emituje devet mumija izloženih i sačuvanih u Egipatskom muzeju u Kairu, a tim stručnjaka obučenih za mirise je zatim opisao mirise prema njihovim mirisnim notama, intenzitetu i prijatnosti.Glavni autor studije Matija Strlič, profesor na Hemijskom fakultetu u Ljubljani, rekao je da miris mumija već godinama izaziva veliko interesovanje stručne i šire javnosti, ali da do sada nije bila sprovedena nijedna kombinovana hemijska i senzorna studija.Nalazi otvaraju nove mogućnosti za poboljšanje muzejske prezentacije mumija, jer su posetioci mogli da dožive egipatsko nasleđe i kroz miris.Direktor Egipatskog muzeja Ali Abdelhalim, koji je i koautor studije, rekao je da identifikacija različitih tehnika i materijala mumifikacije daje uvid u period, mesto i socio-ekonomski status mumificirane osobe.Miris je bio ključan za stare Egipćane tokom procesa mumifikacije, jer su prijatni mirisi bili povezani sa telima božanstava i njihovom čistoćom.Čak i danas, oko 5.000 godina kasnije, miris mumija se često opisuje kao prijatan, zbog smola i ulja četinara i drugih biljnih ulja i smola, kao i voskova koji su se koristili u procesu mumifikacije.Pogledajte i:
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/08/06/1175790476_454:0:3185:2048_1920x0_80_0_0_7349928d33e3f071d402ca3be7e07395.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija, arheologija, društvo
nauka i tehnologija, arheologija, društvo
Znate li kako mirišu mumije?: Miris se oseća i nakon 5.000 godina
Prvo sistemsko istraživanje stručnjaka iz Ljubljane, Londona i Egipta u kojem je korišćen i elektronski nos, otkrilo je kako mirišu drevne egipatske mumije.
Kako je saopštio je Fakultet za hemiju i hemijsku tehnologiju u Ljubljani, mumije mirišu na drvo, začine i imaju slatkasti miris.
Osim o mirisu mumija, istraživanje donosi i neke nove uvide u praksu mumifikacije u starom Egiptu, preneli su slovenački mediji.
Istraživači su izmerili i kvantifikovali supstance koje emituje devet mumija izloženih i sačuvanih u Egipatskom muzeju u Kairu, a tim stručnjaka obučenih za mirise je zatim opisao mirise prema njihovim mirisnim notama, intenzitetu i prijatnosti.
Glavni autor studije Matija Strlič, profesor na Hemijskom fakultetu u Ljubljani, rekao je da miris mumija već godinama izaziva veliko interesovanje stručne i šire javnosti, ali da do sada nije bila sprovedena nijedna kombinovana hemijska i senzorna studija.
"Revolucionarno istraživanje nam zaista pomaže da bolje planiramo konzervaciju i razumemo drevne materijale za balsamovanje. Ono dodaje još jedan sloj podataka koji će obogatiti muzejske izložbe", rekao je on.
Nalazi otvaraju nove mogućnosti za poboljšanje muzejske prezentacije mumija, jer su posetioci mogli da dožive egipatsko nasleđe i kroz miris.
Direktor Egipatskog muzeja Ali Abdelhalim, koji je i koautor studije, rekao je da identifikacija različitih tehnika i materijala mumifikacije daje uvid u period, mesto i socio-ekonomski status mumificirane osobe.
Miris je bio ključan za stare Egipćane tokom procesa mumifikacije, jer su prijatni mirisi bili povezani sa telima božanstava i njihovom čistoćom.
Čak i danas, oko 5.000 godina kasnije, miris mumija se često opisuje kao prijatan, zbog smola i ulja četinara i drugih biljnih ulja i smola, kao i voskova koji su se koristili u procesu mumifikacije.