00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Iluzorna računica Zapada da će naneti strateški poraz Rusiji

© Fotohost-agentstvo brics-russia2024.ru / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2024
Pratite nas
Sledeći talas globalnog ekonomskog napretka javlja upravo u zemljama globalne većine, pa je zemljama BRIKS-a potrebna sopstvena platforma za razvoj potencijala rastućih ekonomija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Samita BRIKS-a u formatu „BRIKS plus/autrič“.
„Važno je graditi alternativne, pouzdane i oslobođene svakog diktata multilateralne finansijske mehanizme, proizvodne i logističke lance, uspostaviti razmenu tehnologija i naprednih znanja, razvijati i povećavati kapacitete novih međunarodnih saobraćajnih koridora“, rekao je Putin.
Svrha ove platforme je povećanje investicionih tokova u zemlje BRIKS-a, Globalnog juga i Istoka i fokusiranje na ulaganje sredstava u velike infrastrukturne i tehnološke projekte, objasnio je ruski lider.
On je napomenuo da je Rusija otvorena za zajednički rad sa zemljama Globalnog juga i Istoka na izgradnji boljeg sveta, u kome će se voditi računa o interesima svakog naroda i poštovati njegovo pravo na suvereni razvoj.
„Rusija je, kao i sve države BRIKS-a, otvorena za saradnju sa zemljama Globalnog juga i Istoka na promovisanju inkluzivnog i održivog razvoja u cilju izgradnje boljeg sveta. Svet u kome će se uzimati u obzir mišljenja i interesi svakog naroda, poštovati njihovo pravo na suvereni razvoj, identitet i priznavati apsolutna vrednost svih kultura, tradicija i religija bez izuzetka“, istakao je Putin.
U svom govoru, ruski lider se dotakao i ključnih međunarodnih pitanja.

O nanošenju strateškog poraza Rusiji

Ukrajina se koristi za stvaranje kritičnih pretnji po bezbednost Rusije, primetio je ruski lider.
„Krše se principi jednake i nedeljive bezbednosti. Podstiču se međudržavni i međusobni sukobi. Jedan od primera za to je Ukrajina, koju su iskoristili i koriste za stvaranje kritičnih pretnji po bezbednost Rusije, ignorišući naše vitalne interese, pravednu zabrinutost i kršenje prava ljudi koji govore ruski“, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, oni koji žele da nanesu strateški poraz Rusiji ne znaju istoriju ove zemlje.

„Sada i uopšte ne kriju cilj da našoj zemlji nanesu strateški poraz. Iskreno ću reći da su to iluzorna računica koje mogu da naprave samo oni koji ne poznaju istoriju Rusije i ne vode računa o jedinstvu, sili duha i zajedništvu njenog naroda kovanog vekovima“, rekao je ruski lider.

Nezdrave metode koje koristi Zapad podrivaju stabilnost, podstiču međudržavne sukobe, istakao je Putin.
„Iza paravana poretka koji je nametnut svetu, zasnovanog na pravilima, kriju se pokušaji da se obuzda rastuća konkurencija, nezavistan, nekontrolisan razvoj zemalja u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Koriste se nezakonite jednostrane sankcije, otvoreni protekcionizam, manipulacije valutama i berzama, mešanje u unutrašnje stvari pod sloganom brige za demokratiju i ljudska prava, borba protiv klimatskih promena. To se takođe koristi“, naveo je Putin.
On je naglasio da takve nezdrave metode i pristupi vode nastajanju novih sukoba i zaoštravanju starih protivrečnosti.
„Time se podrivaju regionalna i globalna strateška stabilnost, krše principi jednake i nedeljive bezbednosti i podstiču međudržavni i međusobni sukobi“, rekao je ruski lider.
Prelazak na novi multipolarni svetski poredak ometaju sile navikle da dominiraju nad svima, primetio je ruski predsednik.
„Prelaz na pravedniji svetski poredak ne ide lako. Njegovo formiranje ometaju sile navikle da razmišljaju i deluju u logici dominacije nad svim i svačim“, istakao je Putin.

O Bliskom istoku

U svom uvodnom govoru, Putin je istakao da će učesnici sednice razgovarati o mirnom rešavanju sukoba, uključujući i na Bliskom istoku. On je napomenuo da je važno da članice BRIKS-a o svim ovim temama razgovaraju sa istomišljenicima iz zemalja Globalnog juga i Istoka.
Situacija na Bliskom istoku je zabrinjavajuća, radi se o zaoštravanju dugogodišnjeg sukoba, primetio je ruski lider.

„Borbe koje su počele pre godinu dana u Gazi sada su se proširile na Liban, a pogođene su i druge zemlje u regionu. Stepen konfrontacije između Izraela i Irana naglo je porastao“, istakao je Putin.

„Sve ovo liči na lančanu reakciju i stavlja ceo Bliski istok na ivicu rata punog razmera“, rekao je Putin i dodao da je u borbama u Pojasu Gaze već poginulo više od 40 hiljada ljudi, većinom civili, dodao je Putin.
Rusija nastoji da doprinese svoj doprinos stabilizaciji situacije na Bliskom istoku.
Ruski lider takođe je pozvao na prekid nasilja na Bliskom istoku. Regulisanje situacije na Bliskom istoku mora biti postignuto na osnovu opšteprihvaćenih svetskih principa, dodao je on.
Bez ispravljanja istorijskih nepravdi na palestinskim teritorijama, nemoguće je obnoviti mir u regionu.

O reformi Ujedinjenih nacija

Struktura Ujedinjenih nacija mora da se adaptira u skladu sa savremenim uslovima, rekao je ruski predsednik.

„U Savetu bezbednosti UN treba više da budu predstavljene zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike“, precizirao je Putin.

Kako je naveo, potrebno je u SB UN povećati prisustvo afričkih država čiji lideri učestvuju na Samitu BRIKS-a.
„Ujedinjene nacije treba i ubuduće da igraju centralizovanu ulogu u osiguravanju mira i bezbednosti“, istakao je ruski lider.
Putin je dodao i da je odavno sazrelo vreme za reforme institucija razvoja, UN i globalnih finansijskih struktura.
On je podsetio da se današnji sastanak održava na Dan Ujedinjenih nacija. Dana 24. oktobra 1945. godine stupila je na snagu Povelja UN, čiji principi čine osnovu međudržavnih odnosa i međunarodnog prava skoro 80 ​​godina, primetio je Putin.
„Svetska organizacija mora da nastavi da igra centralnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti i promovisanju održivog i progresivng rasta“, naglasio je on.

Međunarodna saradnja

Rusija poziva sve zainteresovane zemlje na saradnju na međunarodnom saobraćajnom koridoru „Sever-Jug“ i Severnom morskom putu, dodao je ruski predsednik.
On je podsetio da Rusija zajedno sa svojim partnerima radi na takvim globalno značajnim rutama kao što su „Sever-Jug“ i Severni morski put.
„Sever-Jug“ je multimodalna ruta od Sankt Peterburga do luke Mumbaj (Indija) u dužini od 7,2 hiljade kilometara. Postoje tri rute: transkaspijska (železnica i luke), zapadna i istočna (kopnene).
Severni morski put, dužine više od tri hiljade nautičkih milja (5.556 kilometara), povezuje Barencovo more i Beringov moreuz. To je najkraći put između Evrope i Azije, kao i najkraći pomorski put između Dalekog istoka i evropskog dela Rusije.

Ruski predlog ravnopravne i nedeljive bezbednost u Evroaziji

Rusija je tokom samita BRIKS-a došla na ideju o stvaranju sistema jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji, rekao je ruski predsednik.
„Mnoge naše zemlje su iznele veoma korisne inicijative u ovom kontekstu. Sa svoje strane, Rusija je došla na ideju da se formira sistem jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji na inkluzivnoj i nediskriminatornoj osnovi. Radi se o tome da se zajedničkim naporima pouzdano garantuje istinska stabilnost i stvore uslovi za miran razvoj svih država i naroda na kontinentu“, istakao je ruski lider.
Putin je istakao da zemlje predstavljene na sednici imaju „zaista ogromne mogućnosti i resurse“, imaju veliki autoritet na svetskoj sceni i to aktivno koriste da zaista pomognu u obezbeđivanju globalne bezbednosti.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala