00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
16:00
30 min
SPUTNJIK SPORT
Novakova ispratnica za Rafu, a večiti na različitim frekvencijama – kao i selektori
06:57
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Kovačević: Neće NATO zauvek svetu postavljati svoja pravila
16:00
30 min
SVET SA SPUTNJIKOM
Hoće li samit Briksa u Kazanju promeniti tok istorije i zaseniti sve događaje ove godine?
17:00
60 min
DOK ANĐELI SPAVAJU
Boško Milovanović: Mitropolit Amfilohije – čovek jevanđelje
20:00
59 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Samo da izdrže! Rusija ponovo spasava svet kao 1944, a zapadne sile nešto ni Srbima ne praštaju

© Sputnik / Dejan SimićVidosav Kovačević, general - major, predsednik SUBNOR-a, zamenik predsednika Svetske federacije veterana
Vidosav Kovačević, general - major, predsednik SUBNOR-a, zamenik predsednika Svetske federacije veterana - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2024
Pratite nas
Znam da je Rusima jako teško, dok mi slavimo ovaj važan datum. Ali tvrdim da predsednik Rusije zna šta radi i ima podršku svog naroda i vojnika. U to sam se uverio više puta boraveći tamo. Samo da istraju, da izdrže. Nije krupna izreka kada kažem da Rusija opet spasava svet. To će se pokazati. Prestrojavanje je počelo, izgradnja novog, boljeg poretka.
Ovo za Sputnjik kaže Vidosav Kovačević, general – major, predsednik SUBNOR-a Srbije i zamenik predsednika Svetske federacije veterana, sa kojim smo razgovarali povodom osam decenija od oslobođenja Evrope od fašizma.
Ogranizacija na čijem je čelu faktički je naslednik SUBNOR-a Jugoslavije osnovanog 1947. godine najstarijeg boračkog, veteranskog, antifašističkog udruženja u Evropi.
Danas ta organizacija neguje sećanje na sve oslobodilačke ratove u kojima se naš narod digao protiv zla. Ima nove temelje i nove programe. Okuplja više od 100 hiljada članova.
Prvi stub su mu svi oslobodilački ratovi, Balkanski i Prvi svetski rat, a drugi je i dalje najznačajniji u delovanju ove organizacije.
„To je narodnooslobodilačka borba i vojska, partizanski pokret i antifašizamu u Drugom svetskom ratu, to novo herojstvo srpskog naroda. I stradanja, nažalost. Treći stub su borci novih ratova, oružanih sukoba 90-tih godina, pogotovo borci protiv NATO agresije“.

Evropska federacija antifašista – bez Rusa

Kovačević dodaje da su raspad Sovjetskog Saveza, prestanak slavljenja 9. maja kao Dana pobede u Evropi i raspad Jugoslavije, ostavili trag na negovanje sećanja na NOB, ali i novi događaji, novi sukob koji se dešava u Evropi. U Evropskoj federaciji antifašista danas nema Rusije.
„Sve je to Rusija finansirala i podržavala, Ruska federacija veterana je dosta jaka, oni su to faktički držali. Sa dešavanjima u Ukrajini oseća se da nema Rusije u toj priči, ima određenih problema u tome, ali i dalje funkcioniše“.
SUBNOR Srbije uspeo je da ostvari važnu diplomatsku pobedu u Evropskoj federaciji antifašista. Pojedine zemlje zahtevale su da se zvanično osudi specijalna vojna operacija u Ukrajini.
„Iskoristili smo momenat, jer smo videli da je u rukovodstvu raspoloženje takvo, rekli su, hajde da prihvatimo amandman SUBNOR-a Srbije. Osetili smo se pomalo ponosnim i jakim. Onda su i drugi glasali. Mi koji smo bili protiv uspeli smo da preglasamo one koji su to želeli, tako da smo sprečili osudu specijalne vojne operacije u Ukrajini“.
Kovačević dodaje da je podeljenost logična, jer organizacije prate politike svojih država, koje ih finansiraju, umesto da je to posao Saveta Evrope ili Ujedinjenih nacija.
© Foto : SUBNOR Srbija (kolorisana fotografija)Crvenoarmejci na ulicama Beograda
Crvenoarmejci na ulicama Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2024
Crvenoarmejci na ulicama Beograda

Rusko stop na fašizam Amerike i NATO

Ima i samostalnih, kao što je SUBNOR Srbije, koji misli da je Rusija bila primorana da uđe u rat, osam decenija nakon što je izvojevala slobodu za celu Evropu. Zbog približavanja NATO-a granicama te zemlje, a pogotovo zbog stradanja ruskog stanovništva u oblastima DNR i LNR.
Demokratski fašizam, to je taj svet koji je krenuo na čelu sa Amerikom i NATO da postavlja svoja pravila, da uređuje sve po svojim kriterijumima. Zlo i naopako, videli smo šta se dešavalo sa Libijom i Sirijom, Irakom pre svega, na kraju sa Jugoslavijom. Niko nije mogao da ih zastavi. Zato je dobro ovo što se dešava. Nije dobro. Ali konačno postoje još neki centri moći kao što su Rusija i Kina, Indija. Sada imate višepolarni svet“, kaže predsednik SUBNOR-a i dodaje da su u toku važna prestrojavanja.
Kovačević kaže da je rat u Ukrajini uzdrmao Zapad, pre svega SAD, koje su morale da otvore novo žarište u kome Izrael pravi štetu i stradanje - neviđeno do sada. Sa situacijom u Ukrajini i u Pojasu Gaze dobro su upoznati i u Svetskoj federaciji veterana.
„Van Amerike sigurno da su, nepodeljena mišljenja, već sa simpatijama gledaju sve što se Rusiji dešava, pogotovo u malim zemljama koje su bile dugo pod vlašću Amerike ili Francuske u nekom kolonijalnom statusu. Ovo što Kina i Rusija rade kroz BRIKS i Pojas i put, to su sasvim drugačija pravila igre. Nude vam, hoćete-nećete, nema diktata, nema ultimatuma. Svet treba da se razvija po tim standardima i merilima. Da se vrate stare vrednosti koje su srušene i pomalo zaboravljene“.

Srbi uvek u stroju pobednika

Kada je reč o Srbiji, SUBNOR osuđuje veličanje pokreta iz Drugog svetskog rata koji nisu bili antifašistički. Revizija istorije, smatra Kovačević, bespotrebna je, jer Srbi stoje u stroju pobednika u Drugom svetskom ratu, kao što su stajali u Prvom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDelegacija SUBNOR-a na polaganju venaca povodom oslobođenja Beograda
Delegacija SUBNOR-a na polaganju venaca povodom oslobođenja Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2024
Delegacija SUBNOR-a na polaganju venaca povodom oslobođenja Beograda
„U tom stroju pobednika je oko 800 hiljada pripadnika NOV Jugoslavije, 90 odsto su Srbi. I u tom stradanju su opet Srbi. Imate srpske majke, žene, sestre, svrstane u redove NOV, njih preko 100 hiljada. Imate sve to, veličanstveno, ko je taj ko to poništava, izvlači gubitnički, poraženi pokret kome je istorija odredila mesto. Pogotovo kad naši neprijatelji poslednjih decenija pokušavaju da optuže srpski narod za genocid“.
Naš sagovornik smatra da ovaj deo istorije treba da se piše na katedri Vojne akademije u kojoj profesori nose čizme, ratovali su i najbolje znaju tok događaja. Srpska vojna misao mora da se prati, jer je pobeđivala uvek kroz istoriju.
Srpska vojna misao je pobedila i nemačku i austrijsku i bugarsku misao. I u Drugom svetskom ratu. To nam nikad neće oprostiti. Nikad. Ne mogu da oproste da je jedna mala Srbija sa tako pametnim, pre svega vojnim kadrom, pa i državničkim, uspela da se suprotstavi takvim silama i da na kraju bude pobednik. I dan danas trpimo zbog toga“, kaže naš sagovornik i dodaje da je kurs Srbije, vojna neutralnost, u ovom trenutku globalnih kretanja i velikih pritisaka na našu zemlju, najbolje rešenje.
Kao i ponovno uvođenje vojnog roka. Osnovni vid obuke, koliko god da traje, biće dovoljan da ti ljudi, kako kaže, izađu iz komoditeta i pre svega osete zajedništvo:
„To će vredeti i njima i državi. Država dobija novu dimenziju, novu generaciju na koju sutra može da računa da će je pripremati kroz neke druge vidove obuke. A ti mladi ljudi će dobiti mogućnost da na kraju pokažu svoju zrelost i odgovornost prema svojoj državi“, zaključuje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala