00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Ljiljana Dragović: Očekivali smo zveri, a Rusi su nam doneli čokoladu
06:52
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Olivera Viktorović-Đurašković: Ljudi u Rusiji žive pozorište
16:00
30 min
MILJANOV KORNER
Simonović: Vratiti Saleta Đorđevića na mesto selektora
17:00
60 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kijevsko čudo – Zelenski presvlači sovjetske rakete u ukrajinsku zastavu

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2024
Pratite nas
Vladimir Zelenski blefira kada tvrdi da je Kijev testirao prvu balističku raketu domaće proizvodnje. Postoji velika verovatnoća da Ukrajina može da pribegne taktici „lažne zastave“, koristeći za napade na rusku teritoriju tuđe rakete, koje će maskirati ukrajinskim simbolima i predstaviti kao sopstveni projektil stvoren u najkraćem mogućem roku.
Ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec dodaje da su moguće i još neke varijante.
„Ne znam nijedan slučaj u istoriji da je operativno-taktička raketa, koja je dometa 300 kilometara, da je stvorena za samo 18 meseci, za godinu i po dana. Takva čuda se ne dešavaju. Mislim da Zelenski blefira i najverovatnije da je ovde preuveličao domet rakete. Moguće i da se tu radi o nekoj staroj sovjetskoj raketi, koja je prerađena, kao što se često dešava da Ukrajinci najave sopstvenu proizvodnju rakete, a u stvarnosti se ispostavi da je to stara sovjetska raketa. Mislim da je to istina. Osim toga, nema tragova, niti znakova upotrebe te rakete, što takođe potvrđuje moju misao o tome da je to blef“.
Baranec ističe da je ovo neka vrsta političke smicalice Zelenskog, kako bi na neki način zastrašio Rusiju, ali „u tome neće uspeti“.
S obzirom na to da je Ukrajina danas poligon za testiranje zapadnog oružja i pogodan mehanizam za borbu protiv Rusije, stručnjaci ocenjuju da bi Kijev mogao da pribegne za taktikom „lažne zastave“. Ova taktika je odavno poznata, a predviđa da država, pokušavajući da sakrije svoje agresivne akcije, za napad optužuje protivničku stranu.
Cilj takvih aktivnosti je, između ostalog, zadobijanje na svoju stranu domaće ili međunarodne javnosti, izvlačenje neke koristi za sebe ili eskaliranje sukoba.
„Počeću od toga da je ukrajinsko ratište velika laboratorija, to je eksperimentalna baza za zapadno odružje i, samim tim, ne isključujem mogućnost da su Ukrajinci tajno dobili nekakvu raketu, koju će predstaviti kao svoju, tako što će je uzeti i prefarbati. Međutim, ova laž neće moći dugo da opstane, pošto će biti fragmenata raketa, biće i olupina, što će omogućiti našim stručnjacima da odmah razotkriju tu laž“, kaže ruski ekspert.
Zelenski je još krajem avgusta ove godine izjavio da je Ukrajina uspešno testirala novu balističku raketu, a sada je to ponovio, ne iznoseći nikakve detalje, niti karakteristike rakete navodno ukrajinske proizvodnje. Njegovo saopštenje usledilo je u trenutku kada Ukrajina preklinje svoje zapadne saveznike da joj uklone zabranu da koristi oružje koje su isporučili Kijevu za napade na vojne ciljeve duboko na teritoriju Rusije.
„Ne isključujem da je ovo igra vezana za te zapadne rakete dugog dometa, o kojima u Ramštajnu (na sastanku Kontakt grupe), 12. oktobra, navodno treba da bude odlučeno da li ih isporučiti Kijevu ili ne, a Zelenski igra igru u skladu sa tim. Mislim da su te rakete već na ukrajinskoj teritoriji, a da bi prikrio zapadnu dozvolu da koristi zapadne rakete, Zelenski će pribeći takvom avanturističkom blefu. Mislim da je to primitivno i apsolutno sam siguran da će ta raketa biti razotkrivena ako bude zapadna i imaćemo još jedan razlog više da ismejemo ovog kijevskog lažova“, kaže Baranec.

U kakvom je stanju ukrajinska vojna industrija

Ruski mediji ocenjuju da bi Kijev mogao da preuzme svu odgovornost na sebe, tvrdeći da su i inicijativa i rakete ukrajinske, kako bi se izbegle optužbe Moskve da Kijev koristi zapadno oružje za napade u dubinu ruske teritorije.
Kako se dodaje, zapadne zemlje teško da će priznati svoje učešće u pripremi takvih akcija, a svaki pokušaj Rusije da na to ukaže biće predstavljen kao „dezinformacija“ ili „ruska propaganda“, kao i „pravo Kijev na odbranu“.
Ruski stručnjaci tvrde da ukrajinska raketna industrija danas teško da može da obezbedi stvaranje zaista efikasnog i pouzdanog raketnog sistema, a još manje da pokrene njegovu masovnu proizvodnju.
Posle raspada Sovjetskog Saveza, Ukrajina je nasledila značajne industrijske i naučne resurse u oblasti razvoja i proizvodnje raketa, uključujući i jednu od vodećih sovjetskih vojnih fabrika „Južmaš“ i konstruktorski biro „Južnoje“. U sovjetsko doba oni su bili specijalizovani za stvaranje velikih raketa, uključujući i čuvene interkontinentalne balističke rakete „vojvoda“, koja je dugo važila za najteži i najmoćniji projektil na svetu.
„Prvo, treba reći ono najvažnije - tokom specijalne vojne operacije Rusija je veoma ozbiljno osakatila vojno-industrijski kompleks Ukrajine. Čak i takvi veliki giganti kao što su ‘Južmaš’, ‘Motor sič’ i drugi ozbiljno su osakaćeni. Njihova produktivnost, njihov potencijal je značajno smanjen zbog protivdejstava ruskih raketa. Ali, u Kijevu i u drugim gradovima – Lavovu i Harkovu i da postoje ostrvca vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine koja još nismo uništili. Oni su imali ogromnu fabriku koja je proizvodila tenkove u Harkovu, a mi smo je mnogo puta raketirali i smanjili smo njenu efektinost gotovo za 90 odsto. Ipak, radi objektivnosti, treba priznati da još uvek postoje ‘ukrajinski mozgovi’ koji rade za odbrambenu industriju, a u nekim laboratorijama, konstruktorskim biroima i naučno-istraživačkim institutima rad se i dalje nastavlja, ali sa velikim problemima, zato što je ukrajinska odbrambena industrija bila skoro u potpunosti vezana za rusku odbrambenu industriju“, objašnjava Baranec.
Nakon raspada Sovjetskog Saveza, nezavisna Ukrajina je počela da se suočava sa velikim problemima zbog čega je angažovala i zapadne stručnjake, ali to nije značajno povećalo borbeni potencijal ili potencijal ukrajinske vojne industrije, dodao je Baranec.
„Ipak, ne možemo poreći istinu da su Ukrajinci poslednjoj deceniji proizveli nešto samostalno. Ovo se, na primer, odnosi na radare, radiolokacione stanice i neke tipove raketa, kao što su protivbrodske rakete, iako jezgro cele ove proizvodnje i dalje ostaje sovjetsko“, zaključio je ekspert.
Ruski mediji podsećaju da su sve proizvodnje „Južmaša“ u Dnjepropetrovsku i Pavlogradu više puta bile meta ruskih Vazduhoplovnih snaga i teško da se u potpunosti nalazi u operativnom stanju.
Krajem septembra ruska vojska je izvršila raketni udar „iskanderom“ po teritoriji te fabrike i uništila tri skladišta municije.
Ruska vojska u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Kijev sprema provokaciju sa hemijskim oružjem u Ukrajini, umešane i SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala