00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
DOK ANĐELI SPAVAJU
16:00
60 min
ORBITA KULTURE
Gordost, predrasude i epidemija usamljenosti
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Tošić: Ronalda sam upoznao pod tušem
20:00
60 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Završni predizborni skup SNSD-a u Banjaluci: Podrška Vučevića, Vulina, Sijarta /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2024
Pratite nas
U Banjaluci je održan završni predizborni skup Saveza nezavisnih socijaldemokrata kojem su, osim rukovodstva SNSD-a, prisustvovali i predstavnici vladajućih politički stranaka iz Srbije, Mađarske, Crne Gore i Severne Makedonije. Skup je počeo minutom ćutanja za stradale u poplavama u FBiH.
Pored Milorada Dodika, na skupu su se, između ostalih, obratili i Miloš Vučević, Aleksandar Vulin i Peter Sijarto i dali podršku predsedniku Republike Srpske i lideru SNSD.

Dodik: Ovaj narod zna kako se brani sloboda i čast

„Ja sam svedok da predsednik Vučić, premijer Vučević, Vulin i svi mi zajedno radimo danonoćno na našem jedinstvu. Ali to ne radimo da naštetimo nekome drugome, već što cenimo naš narod i našu slobodu“, poručio je Dodik.
On je zahvalio i izaslanik predsedniku Fidesa u Mađarskoj i ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu.
„Želimo da sačuvamo mir, da sačuvamo naš identitet. Ne treba da spominjem koliko je važan bio Svesrpski sabor, koji je dao mnoge naše odgovore iz prošlosti, ali i smernice za budućnost. Zato je to istorijski dokument. Sva koncepcija naših neprijatelja je da podele Srbe. Oni se time hrane, dele nas na Srbijance, bosanske Srbe, Srbe iz Hrvatske i tako redom, a mi smo jedan jedinstveni narod, jasno i glasno samo Srbi“, kazao je Dodik.
On je dodao da Srpska uz podršku Srbije rešava svoje probleme.
„Ovaj narod zna kako se brani sloboda i čast. Mi smo uvek na "mrtvoj straži", nema opuštanja. Verujemo Kini i Rusiji. Verujemo Mađarskoj i Azerbejdžanu i svima onima koji su bili uz nas u najtežim trenucima“, istakao je on i dodao da BiH nije priznala Kosovo, jer Srpska čvrsto stoji iza tog stava.

Vučević: Potrebna politički stabilna Srpska

Premijer Srbije i lider SNS Miloš Vučević poručio je da je potrebna politička stabilna Srpska.
„Velika mi je čast, ali i odgovornost da vam prenesem pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vi znate bolje od mene koji ljudi ovde treba da budu izabrani, reći ću vam nešto drugo. Kada nam je bilo važno da nismo sami, da osetimo barem jednu rečenicu podrške, uvek smo to dobijali od predsednika Milorada Dodika i Republike Srpske, i te stvari se ne zaboravljaju. Možda se to nekom čini da su to samo formalnosti, ali od toga sve počinje“ rekao je Vučević.
Prvi put, dodao je Vučević, na Svesrpskom saboru smo rekli šta treba da radimo zajedno.
„Da sačuvamo naš narod s obe strane Drine, i gde god žive Srbi na ovim prostorima, ali i u celom svetu. Zato nam je potrebna politička stabilna Srpska, mi nemamo vremena za avanture i neke testove“, poručio je Vučević.

Vulin: Dodik i Vučić započeli proces ujedinjenja

Mi Srbi moramo biti jedinstven politički narod, da zajedno promišljamo i da branimo jedni druge, istakao je potpredsednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin.
„Proces ujedinjena započeli su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Moramo da o najbitnijim pitanjima da mislimo isto, da gledamo ispred sebe i kada pokušaju da nas zavade, da budemo postojani i čvrsti. Kada glasate, onda šaljete i poruku Srbiji, da nastavljate politiku jednog naroda. Glasate za to da vam Srbija u svakom gradu i opštini napravi bolnicu, vrtić, ono što treba tamo“, kazao je on.
Dodik i Vučić sa ponosom mogu da kažu da iz njih stoje Srbija i Republika Srpska, a kada su Srbi ujedinjeni, samo ponosno pitamo ko može izaći na crtu ispred nas, naveo je Vulin.
„Ne dajte da vas ubede da vas stranci mogu više voleti nego jedni druge. Živela Srpska, živela Srbija“, istakao je dodaje Vulin, prenosi RTRS.
Sijarto na srpskom jeziku: Jaki predsednici kao Dodik potrebni svima
Izaslanik predsednika Fidesa u Mađarskoj i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto obratio se na srpskom jeziku.
„Zahvaljujem se na pozivu, što sam sa vama na pragu veoma važnih izbora. Veoma vas cenimo. Imamo mnogo toga zajedničkog. Izloženi smo velčikom spoljnom pritisku. Oni koji nas pritiskaju žele da se mešaju u naše unutrašnje stvari. Pretnje, uvođenje sankcija, i finansiranje naših neprijatelja. Važno je da se zalažemo za svoje interese, jer ako to ne uradimo, niko drugi se neće zalagati umesto nas. Živimo u doba opasnosti, zato su potrebni jaki predsednici kao što je i Milorad Dodik. On na svakom forumu hrabro zastupa interese Republike Srpske. Možemo da mu zahvalimo za razvijanje saradnje, koja danas iznosi 40 miliona evra. Nastavljamo i dalje na toj saradnji. Važno je da sami odlučujute o svojoj budućnosti“, rekao je Sijarto.
Sijarto je dodao da će Mađarska nastaviti da se zalaže da Srpska ostane na putu razvoja.
„Da ne budete izloženi pretnjama i da se ne dovodi u pitanje vaše pravo da odlučujete o svojoj budućnosti. Budite i dalje jaki, nalazite se za svoje interese kako bi Srpska ostala stabilna na putu razvoja. Neka vas Bog čuva!“, istakao je Sijarto.
Na skupu su se obratili i potpredsednik SNSD Željka Cvijanović, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i potpredsjednik Vlade Ivan Stoilković, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot.

Podrška i od Mandića

Podršku Dodiku i svim kandidatima SNSD-a za gradonačelnike i načelnike na lokalnim izborima, koji će u BiH biti održani u nedelju, 6. oktobra, uputio je ranije danas i predsednik Nove srpske demokratije i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.
Mandić im je poželeo mnogo uspeha, uz poruku da će u Novoj srpskoj demokratiji i njemu lično uvek imati brata i prijatelja.
„Čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da vas na ovaj način pozdravim i poželim sreću na predstojećim izborima u Republici Srpskoj i FBiH. SNSD i Nova srpska demokratija imaju dugu zajedničku istoriju. Obe stranke bore se za isti uzvišeni cilj - pravo srpskog naroda na bolji život i svetliju budućnost“, poručio je Mandić u video-poruci i istakao:
„Vi znate, draga braćo i sestre, da su Srbi u Crnoj Gori prošli kroz mnoge teške trenutke i da uprkos 30-godišnjim pritiscima nikada nismo prestali da se ponosimo srpskim imenom i našom veličanstvenom istorijom, kulturom i tradicijom. U toj borbi za našu slobodu, za prava našeg naroda i naše Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori znali smo da nismo sami, jer su naša braća iz Republike Srpske uvek bila uz nas“.
Istakao je da su oči srpskog naroda u Crnoj Gori uvek bile zagledane put Hercegovine, Posavine i Krajine, jer je borba za slobodu srpskog naroda preko Drine bila i ostala svetionik za Srbe širom sveta.
Sada smo, kao autentični predstavnici srpskog naroda deo vlasti u Crnoj Gori, dobili mogućnost da narodnu volju i želju za što boljim odnosima Crne Gore i Republike Srpske realizujemo sa svih nivoa jer upravo spajanje, a ne rastavljanje garantuje mir i stabilnost u celom regionu", poručio je Mandić.
Naveo je da politika mira, stabilnosti i prosperiteta nema alternativu i istakao da istinski veruje da će, upravo onako kako to čini Nova srpska demokratija u Crnoj Gori, SNSD kao dominantna politička organizacija u Republici Srpskoj biti garant bolje i sigurnije budućnosti za sve njene građane, a i celog Balkana.
U Bosni i Hercegovini će u nedelju, 6. oktobra, biti održani lokalni izbori, osmi od proglašenja nezavisnosti 1992., na kojima se biraju načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distrikt, koji je posebna administrativna jedinica.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala