- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad nije zainteresovan za istragu napada na gasovode „Severni tok“

© Sputnik / Vitaliy BelousovMinistarstvo spoljnih poslova Rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2024
Pratite nas
Zapad nije zainteresovan za istragu terorističkog napada na gasovodima „Severni tok“, svi zahtevi Moskve su bili odbijeni ili bez ikakvih argumenata ili sa izmišljenim obrazloženjima, rekla je za Sputnjik predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Na Zapadu nisu zainteresovani za efikasnu istragu terorističkog napada, bez obzira na kolosalnu štetu koja je eksplozijama naneta evropskoj privredi i ekologiji“, rekla je Zaharova.
Ona je, takođe, navela da Nemačka ni do dan danas nije svetu predstavila nijedan pozitivan rezultat istrage napada na gasovode.
„Nemačka, gde je krajnja tačka oba gasovoda, ni do dan danas nije saopštila svetu ni o jednom pozitivnom rezultatu istrage. Štaviše, nalozi za hapšenje osumnjičenih koje je Berlin nedavno objavio nisu realizovani, a najmanje jedan osumnjičeni koji se nalazio u Poljskoj, prema navodima poljskog tužilaštva, uspeo je da pobegne na teritoriju Ukrajine“, istakla je ona.
Zaharova je je kritikovala i nedavnu izjavu poljskog premijera Donalda Tuska da svi koji su zabrinuti zbog toga istrage „treba da umuknu“.
Što se tiče Švajcarske, Zaharova je rekla da zvanični Bern nije preduzeo ni pokušaj istrage terorističkog napada.
„Švajcarska, gde je registrovana kompanija-operater gasovoda, nije čak ni pokušala da istraži napad. Danska i Švedska u čijim ekskluzivnim ekonomskim zonama su registrovane eksplozije brzo su obustavile istrage ne objavivši nikakve rezultate. Kako su rekli, rezultati su predati Nemačkoj“, objasnila je Zaharova.
Podsetimo, navršile su se dve godine od terorističkog napada na gasovode.
Predsednik Dume Vjačeslav Volodin rekao je da iza toga stoje SAD i predsednik Džozef Bajden lično.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala