Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je to sad namerila Priština sa betonskim blokadama

© AP Photo / Visar KryeziuBrnjak prelaz
Brnjak prelaz - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2024
Pratite nas
Teško da je sprečavanje šverca razlog za postavljanje betonskih serpentina na prelazu Brnjak, više bih rekao da je u pitanju novi pokušaj demonstracije moći Prištine u nizu poteza koje povlače protiv Srba u poslednje vreme, kaže politički komentator Aleksandar Gudžić.
Kosovska policija postavila je na administrativnom prelazu Brnjak na severu Kosova betonske serpentine kako bi sprečila prolaz pre svega kamiona iz centralne Srbije, uz obrazloženje da na ovaj način pokušavaju da spreče šverc.

Providna priča

Politikolog sa Kosova i Metohije Aleksandar Gudžić smatra da objašnjenje Prištine da je cilj ove akcije suprotstavljaenj švercu ne stoji s obzirom da postoji drugi način da se spreči šverc, ako ga uopšte ima.
„To je samo nastavak dosadašnje politike Prištine, ako šverc postoji u ovom trenutku to se rešava kamerama, patrolama,“ kaže Gudžić.
Drugim rečima, kaže on, malo je neobično obrazloženje da se ovo radi na glavnim saobraćajnicama i prelazima, s obzirom da ako neko nešto hoće do švercuje to se ne radi regularnim saobraćajnicama.
„Osim toga ako uđete u bilo koju prodavnicu na severu nećete naći srpsku robu. Tako da teško je reći čime se ovoga puta tvz. Kosovska policija rukovodila za ovakav potez jer ako kaže da ima šverca koji hoće da spreči metodologija rada koju koriste u ovom slučaju je malo neobična,“ dodaje on.

Otežan život Srbima na Severu

Prema rečima onih koji su u petak putničkim automobilima krenuli sa severa KiM put centralne Srbije, vidno je bilo da je protok saobraćaja mnogo manji nego inače. Kako kaže nezvanično sagovornik Sputnjika sa severa KiM , zbog neizvesnosti šta može da im se desi Srbi radije biraju druge prelaze koji su mnogo dalji. Ono čega se uglavnom plaše jeste da će možda biti uhapšeni. Ista je situacija i pri ulasku na KiM
Gudžić upozorava da će sve ovo dodatno da oteža život Srbima na KiM, ali i Albancima jer poznata je ona stara izreka da je Kosovu i Metohiji najbliža centralna Srbija, to jest, da je Priština u svemu upućena na Beograd.
„Jasno je da ovakvih problema ne bi bilo ako bi obe strane sele i dogovorile se oko akciza, carine, dažbina, ili već čega treba. Ovo otežava i Srbima i Albancima život jer roba je tri puta skuplja od one koja je bila iz Srbije što je opterećenje za budžet svima,“ ističe Gudžić.

Priština demonstrira moć

Ali kako kaže naš sagovornik, jedno je teorija, a drugo praksa, jer očigledno je Prištini stalo da demonstrira moć, više nego da nađe kompromis.
Takozvana kosovska policija tvrdi da je postavljanjem betonskih prepreka htela da spreči ilegalni unos robe, kao i da se time ni na koji način ne remeti kretanje putničkih automobila Po njima, u pitanju je delimična obustava saobraćaja – samo za kamione, dok putnička vozila nesmetano saobraćaju.
Brnjački, ili tzv. Ljubičićev most, nalazi se na liniji razgraničenja između srpskih i kosovskih organa. Ulaz na most sa glavnog magistralnog puta od Brnjaka ka Ribarićima nalazi se posle punkta koji kontroliše Srbija, dok se ove prepreke tzv. kosovske policije sada nalaze na drugom kraju mosta iz pravca sela Brnjak.
Vozila tzv. kosovske policije. - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2024
SRBIJA
Kurtijeva policija postavlja betonske barijere na mostu Brnjak na severu KiM
Pocepana srpska zastava nadomak Banjske, kraj Zvečana - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2024
SRBIJA
Kao u logoru: Priština smislila novi plan da zagorča život Srbima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala