Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protest u Zubinom Potoku zbog skrnavljenja pravoslavnih svetinja na KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićIkona
Ikona - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2024
Pratite nas
Više stotina građana okupilo se danas ispred policijske stanice u Zubinom Potoku kako bi iskazali protest zbog skrnavljenja srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.
Okupljeni nose ikone svojih krsnih slava, a nakon molitve koju su održali ispred stanice, uputili se u protesnu šetnju ka crkvi Svete Trojice gde će upaliti sveće.
Protest je organizovala neimenovana grupa građana, a u saopštenju koje je bilo dostavljeno lokalnim medijima navedeno je da je razlog protesta inicident u ataru kolašinskog sela Češanoviće kada je došlo do skrnavljenja crkvišta od strane nepoznatih osoba, ali i pokušaja uzurpiranja i prisvajanja crkve Svete Ane u Perkovcu, kao i crkve u selu Vinarce, navodi Kosovo onlajn.
Podsetimo, nedavno se saopštenjem oglasila Eparhija raško-prizrenska, koja je izrazila duboku zabrinutost i žaljenje povodom nedavnog skrnavljenja istorijskog crkvišta u Međugori, u oblasti Ibarskog Kolašina na Kosovu, koje su prijavili meštani.
Eparhija je tada u saopštenju navela da uništavanje ikona i vidljiva oštećenja od metaka na ovom sveštenom prostoru, otkrivena na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, predstavljaju duboko uznemirujući čin koji dodatno produbljuje bol i neizvesnost koju oseća naš narod na Kosovu i Metohiji, posebno u poslednje vreme.
Krst na crkvi Svetog Ilije u Tekerišu - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2024
SRBIJA
Uništene ikone i oštećenja od metaka: Oskrnavljeno crkvište u Međugori na KiM
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala