Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obeležavanje Dana čistih planina - na Rajcu

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku / Planina RajacPlanina Rajac
Planina Rajac - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2024
Pratite nas
Dan čistih planina je međunarodni praznik kojim se skreće pažnja na značaj planina i planinarenja u svetu. Obeležava se 26. septembra, a ove godine se održava velika planinarska manifestacija 28. i 29. septembra na Rajcu, u organizaciji Planinarskog sportskog kluba Pobeda. Pokrovitelji su Planinarski savez Srbije i Planinarski savez Beograd.
Rajac je proglašen predelom izuzetnih vrednosti, čime je stekao viši nivo ekološke zaštite, a manifestacija Dan čistih planina na Rajcu je uključena u Dane evropske baštine.
Kod Planinarskog doma „Čika Duško Jovanović“ okupiće se planinari svih uzrasta i iz različitih krajeva Srbije i regiona - Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske. Oni će se takmičiti u nekoliko u disciplina, poput planinarske orijentacije, planinarskog trekinga, planinskog biciklizma, slobodnog penjanja na prirodnoj steni, planinskog trčanja. Ovom prilikom će se trofej Beograda u planinarstvu dodeliti najboljem takmičaru do 18 godina.
Osim takmičarskih aktivnosti, PSK Pobeda organizuje i pešačke ekološke ture iz osam različitih pravaca ka Planinarskom domu na Rajcu. Planinari na pešačkim turama opremljeni su kesama, rukavicama i štapovima i svako čisti svoju planinsku stazu. Ekološkoj akciji oko samog doma priključiće se mladi planinari, kao i učenici osnovnih škola iz Ljiga i Beograda.
Prema proceni organizatora očekuje se oko hiljadu posetilaca, ljubitelja planina i prirode.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala