- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Vladimir Putin - Sputnik Srbija

Putin: Zapad gubi u fer borbi, zato se služi nepoštenim metodama

Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se na plenarnoj sednici u okviru Ruske energetske nedelje.
Na sednici je govorio i predsednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obijanga Ngema Mbasogo.
Ruska energetska nedelja održava se u Moskvi od 26. do 28. septembra. Medijski partner foruma je agencija RIA Novosti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
14:07 26.09.2024
Izvoz energenata iz Rusije u zemlje Azijsko-pacifičkog regiona ranije je iznosio 39 odsto, ali je na kraju prošle godine povećan 1,5 puta i sada iznosi više od 60 odsto, izjavio je ruski predsednik.
On je napomenuo da je Rusija, uprkos objektivnim poteškoćama, i dalje jedan od vodećih učesnika na energetskom tržištu, kao i da su u protekle 2,5 godine ruske kompanije uspele da preusmere isporuke nafte, naftnih derivata i uglja.
13:46 26.09.2024
13:37 26.09.2024
Rusija će jačati i infrastrukturu Severnog morskog puta, bez obzira na prepreke koje prave mnoge zemlje, istakao je Putin.
13:35 26.09.2024
Rusija, takođe, mora da ojača vodeću ulogu u svetu u u sferi atomske energije, to je jedan od ciljeva, istakao je predsednik zemlje.
13:33 26.09.2024
Naredne godine počeće s radom Tihookeanska železnička pruga od nalazišta gasa u Jakutiji do luka u Habarovskoj oblasti, najavio je Putin.
13:31 26.09.2024
Ako Zapad odbija povoljne ruske energente u korist onih znatno skupljih, onda je to njihov izbor, poručio je predsednik Rusije.
13:26 26.09.2024
Ruski predsednik naložio je vladi i "Gaspromu "da pripreme desetogodišnji plan razvoja u sferi gasa, uzimajući u obzir diversifikaciju puteva isporuke.
13:21 26.09.2024
Potrošnja energije u Rusiju je u porastu a to je jasan znak rasta ekonomije, rekao je Putin.
U Rusiji je po tom pitanju ponovo postignut rekord, a pokazatelji prevazilaze one iz sovjetskog perioda, dodao je on.
Energetski sistem Rusije u stanju je da odgovori na povećanu potražnju iz sfere privrede.
13:16 26.09.2024
On je rekao i da je udeo rublje u spoljnotrgovinskim transakcijama blizu 40 odsto.
"Partneri Rusije zainteresovani su za prelazak na nacionalne valute u obračunu. Problemi tu takođe postoje, ali se prevazilaze", naveo je ruski predsednik
Putin je istakao i da je Rusija spremna da jača tehnološki suverenitet svojih partnera u energetici, formirajući zaokružene naučne i proizvodne lance.
Prema rečima Putina, Rusija sa zemljama BRIKS radi na formiranju vlastitog platnog okvira za nezavisno servisiranje celokupne spoljne trgovine.
13:14 26.09.2024
Rusija će nastaviti da razvija svoje tehnologije u oblasti prirodnog tečnog gasa, rekao je Putin i rekao da se povećavaju isporuke ruskog gasa preko gasovoda „Snaga Sibira“, kao i da raste izvoz prirodnog tečnog gasa.
13:11 26.09.2024
Evropa i Severna Amerika gube svoje pozicije u globalnoj ekonomiji, glavni rast će biti u zemljama BRIKS-a i onima koji žele da im se pridruže, rekao je Putin.
"Zemlje koje žele da se priključe BRIKS vide perspektivu u ravnopravnom svetskom poretku uz uvažavanje nacionalnih interesa država", naglasio je on.
Kada je reč o tempu rasta, lideri će biti zemlje Globalnog juga u kojima postoji veliki natalitet, ocenio je ruski predsednik.
13:10 26.09.2024
Zapadne elite, kako je rekao, sprečavaju pristup ka platformama i tehnologijama energetskog kompleksa jer nisu spremne da prihvate poštenu konkurenciju, dodao je ruski predsednik.
"Zapad ne želi konkurenciju jer gubi u fer borbi, i na kraju on koristi nepoštene metode", istakao je Putin.
13:09 26.09.2024
Savremena energetika je temelj svetskog razvoja, onda kada funkcioniše normalno i po transparentnim pravilima. Zapada, međutim, pokušava da primeni nezakonite sankcije u toj sferi kako bi izvukao korist za sebe, rekao je Putin na početku obraćanja.
„Očigledno je da je savremena energetika jedna od ključnih industrija, pravi temelj globalnog razvoja. Kada radi mirno, po transparentnim i razumljivim pravilima, kada se razvijaju nalazišta i prerađuju resursi, a snabdevanje tržišta vrši neprekidno – sve to stvara čvrstu osnovu za ekonomski rast, socijalnu sferu, za poboljšanje blagostanja građana“, rekao je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala