- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnik minobacačkog odreda specijalnih snaga Ahmat u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zaharova: Zelenski ubio 127.000 ukrajinskih vojnika

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 946. Nastavlja se napredovanje ruske vojske u DNR. Ugljedar je u obruču, a borbe se vode već i na teritoriji samog grada. Rusija je još jednom upozorila Zapad da dobro promisli pre nego što da dozvolu Kijevu da koristi dobijeno oružje za napade na rusku teritoriju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:20 26.09.2024
Agencija za računovodstvo SAD objavila je izveštaj u kome se navodi da su zapadne zemlje obučile oko 127 hiljada ukrajinskog vojnog osoblja.
„A onda ih je Zelenski ubio“, napisala je Marija Zaharova na svom Telegram kanalu, komentarišući ovaj izveštaj.
20:45 26.09.2024
U Marijupolju su deca pronašla eksplozivnu napravu i zbog neopreznog rukovanja petoro je ranjeno, saopštio je šef DNR Denis Pušilin.
Troje dece je u teškom stanju.
20:40 26.09.2024
UN žele da se ukrajinski sukob završi, rekao je predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik za Sputnjik, komentarišući mogućnost da SAD ukinu zabranu Kijevu da izvodi napade zapadnim oružjem u dubinu ruske teritorije.
Kako je precizirao, UN su zainteresovane za okončanje sukoba u skladu sa međunarodnim pravom, rezolucijama Generalne skupštine i teritorijalnim integritetom Ukrajine.
18:19 26.09.2024
16:02 26.09.2024
Tokom specijalne operacije, u jedinicama ukrajinske vojske zabeleženo je više od 100 hiljada slučajeva nedozvoljenog napuštanja jedinica, rekao je vojni pravnik Centra za podršku veterana i njihovih porodica Roman Lihačov.
On je u intervjuu za Telegram kanal Strana.ua rekao da ovaj broj uključuje i dezertere koji izbegavaju službu i vojnike koji su napustili jedinicu zbog sukoba sa kolegama ili iz porodičnih razloga.
14:28 26.09.2024
Ruska vojska je sa tri strane opkolila grad Selidovo, rekao je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.
12:56 26.09.2024
Izveštaj Ministarstva odbrane o borbama u Kurskoj oblasti:
Ruske snage grupe „Sever“ su u protekla 24 časa uz pomoć avijacije i artiljerije odbili tri pokušaja ukrajinske vojske da se probije preko granice u pravcu naselja Novi Put i Medvežje;
Protivnik je izgubio do 40 vojnika, četiri oklopna vozila i dva automobila;
Ruske snage odbile su kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu kurske Obuhovke. U borbama je poginulo i ranjeno do 15 vojnika. Uništena su dva oklopna vozila i automobil;
Tokom proteklog dana ukrajinska vojska je na kurskom pravcu izgubila više od 340 vojnika, 12 oklopnih vozila, četiri artiljerijska oruđa i 11 automobila.
12:26 26.09.2024
Američki predsednik Džoezf Bajden odlučio je da odobri slanje Kijevu navođenih granata „jsow“, navodi se u saopštenju Bele kuće.Pored toga, Bajden je naložio je da se proširi obuka za ukrajinske pilote borbenih aviona F-16.U saopštenju se navodi i da je američki lider izdao nalog Pentagonu da Ukrajini dodeli sva namenjena sredstva pre isteka njegovog mandata u iznosu od 5,5 milijardi dolara.
Takođe, Pentagon je dobio naređenje od Bajdena da Ukrajini pošalje i dodatnu bateriju PVO sistema „patriot“ i pripadajuće rakete.
U saopštenju se ističe i da će američki predsednik u oktobru u Nemačkoj održati sednicu lidera država koje čine kontakt-grupu za Ukrajinu u cilju koordinisanja napora više od 50 zemalja koje podržavaju Kijev.
12:17 26.09.2024
Ukrajinska odbrana u Pokrovsku se ruši, a ruske snage su na nekoliko kilometara od grada, rekao je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.
Pokrovsk je važna strateška tačka za snabdevanje ukrajinske vojske.
11:20 26.09.2024
Najvažnije iz najnovijeg brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Ministarstvo je zvanično saopštilo da je oslobođeno naselje Ukrajinsk u DNR;
Ruske snage izvele su napade na ukrajinske energetske objekte, koji obezbeđuju rad preduzeća odbrambenog kompleksa Ukrajine;
Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila gotovo 2.280 vojnika;
Grupa snaga „Zapad“ tokom prethodnog dana odbila je kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 435 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 235 vojnika i borbeno vozilo sistema „grad“ u zoni odgovornosti grupe „Sever“;
PVO sredstva su tokom prethodnog dana oborila navođenu raketu „neptun“, 3 avionske bombe „hamer“, 5 granata „hajmars“, kao i 45 ukrajinskih dronova;
Grupa snaga „Jug“ poboljšala je položaj duž linije fronta, protivnik je izgubio gotovo 750 vojnika;
Grupa snaga „Istok“ poboljšala je položaj duž linije fronta, protivnik je izgubio gotovo 130 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 670 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“.
10:25 26.09.2024
U udaru na objekte u kojima se proizvode i čuvaju ukrajinske bespilotne letelice u fabrici "Motor Sič" u Zaporožju uništeno je je oko 250 dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
09:32 26.09.2024
Zarobljeni ukrajinski vojnik rekao je da mnogi u redovima ukrajinske vojske ne žele da se bore i pokušavaju da pobegnu čim im se ukaže prva prilika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
09:30 26.09.2024
Vladimir Zelenski će morati da potpiše bezuslovnu kapitulaciju, rekao je komandant specijalne jedinice „Ahmat“ Apti Alaudinov.
On na svom Telegram kanalu napisao da se ukrajinska vojska nalazi u veoma teškom položaju na različitim delovima fronta u DNR i da je prinuđena na povlačenje.
08:13 26.09.2024
Koordinator nikolajevskog proruskog pokreta otpora Sergej Lebedev rekao je da su ruske snage izvele udare na luku "Južni" u Odesi. U luci su se nalazili brodovi koji prevoze tehniku, municiju, dronove za ukrajinsku vojsku.
Takođe, odjeknula je eksplozija u selu Gvardejsko u Odeskoj oblasti gde su primećeni strani vojnici, pa čak i oficiri.
08:11 26.09.2024
PVO je iznad Belgorodske, Kurske i Brjanske oblasti oborila sedam ukrajinskih dronova, a jedan iznad Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
07:00 26.09.2024
Ukrajinski mediji javljaju da je više eksplozija odjeknulo u gradu Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti gde se nalazi vojni aerodrom.
06:59 26.09.2024
Ukrajinski vojnici pokušavaju da zadrže Ugljedar ali oni se nalaze u informacionom vakuumu i ne znaju šta se događa čak i u njihovoj neposrednoj blizini, rekao je ruski oficir koji učestvuje u oslobađanju grada.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska ima dobro opremljene punktove po čitavom gradu, na svakom je po desetak vojnika kojima je dovoljno nekoliko minuta da otkriju rusku tehniku.
Ruske snage detektuju i uništavaju te punktove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala