- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šapić podneo zvaničnu inicijativu: Spomenik Draži Mihailoviću je ispravljanje istorijske nepravde

© Sputnik / Lola ĐorđevićGradonačelnik Aleksandar Šapić
Gradonačelnik Aleksandar Šapić - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2024
Pratite nas
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je danas zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda da se Dragoljubu Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa i rekao da je to podizanje spomenika ispravljanje istorijske nepravde, saopštio je danas gradski sekretarijat za informisanje.
„Inicijativu sam podneo jer smatram da čovek kome su dve od najvećih sila u borbi protiv fašizma i nacizma, SAD i Francuska, dodelile najviše državno odlikovanje, to zaslužuje“, rekao je Šapić.
Dodao je da smatra da Mihailović treba da ima spomenik u Beogradu, i to na dostojanstvenom mestu u centru grada.
„Uveren sam da ova moja inicijativa predstavlja ispravljanje istorijske nepravde, pogotovo zato što se Dragoljubu Mihailoviću ni grob ne zna“, istakao je Šapić.
On je rekao da je to važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podela.
„Kako bi se stavila tačka na te podele, treba da se nastavi proces kojim su se izjednačili partizanski i ravnogorski pokret i kada je oborena sudska presuda kojom je Dragoljub Mihailović proglašen za izdajnika“, naveo je Šapić.
Prema njegovim rečima, Srbija je uvek bila antifašistička zemlja i da treba da se ponosimo što smo imali dva antifašistička pokreta.
„Ne treba zaboraviti da je Mihailović jedan od najodlikovanijih srpskih oficira za iskazane podvige i hrabrost u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu“, zaključio je Šapić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala