- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Popović: Očekujemo ponovo najbolju cenu gasa – o tome će uskoro razgovarati Putin i Vučić

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2024
Pratite nas
Srbija očekuje da će ponovo dobiti najpovoljniju cenu gasa u Evropi po novom ugovoru sa Gaspromom, koji će biti na snazi od 2025. Godine, rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović.
„Cena gasa nam je veoma važna. Naš ugovor ističe u martu i vaš predsednik Vladimir Putin će uskoro razgovarati sa našim predsednikom Vučićem o novom ugovoru od 2025. do 2028. Mi zaista očekujemo da ćemo ponovo dobiti najbolju cenu gasa”, istakao je on za TV kanal Rusija 24.
Srpski ministar je naglasio da 60 odsto svih investicija koje dolaze na Balkan idu u Srbiju, a samo 40 odsto u druge zemlje.
Opisujući saradnju u energetskom sektoru ministar Popović je istakao da je Gaspromnjeft je najveći investitor u Srbiji, NIS je najveći poreski obveznik, a Rafinerija u Pančevu najveća i najsavremenija u Južnoj Evropi.
U sferi energetike, rekao je on, važan je i doprinos kompanije Silovie mašini, koja je 2021. završila remont hidrocentrale Đerdap 1, a sada se pregovara o remontu Đerdapa 2, prenosi portal Bratstvo.
„U saradnji sa Gaspromom, od koga dobija 90 odsto gasa, Srbija ima najbolju cenu gasa u Evropi, zahvaljujući predsedniku Putinu, koji je tu cenu dogovorio sa predsednikom Vučićem. Stoga Srbija već četiri godine ima najveću stopu rasta u Evropi, podvukao je dr Nenad Popović.
Najbolja godina u našoj ukupnoj ekonomskoj saradnji, kako je rekao je bila 2022, kada je obim robne razmene iznosio 4.2 milijarde evra.
„Posle toga je došlo do izvesnog pada, kako zbog manjih količina nafte i gasa koje su stizale u Srbiju, tako i zbog složenijih logističkih puteva za isporuku srpskih proizvoda. Ipak, naši potencijali su višestruko veći u svim sferama ekonomije, a posebno u novim tehnologijama. Međuvladina komisija, čiji smo kopredsednici ministar Rešetnjikov i ja, zasedaće 20-21. novembra u Sankt Peterburgu i očekujem da će dati značajan impuls jačanju saradnje u svim oblastima, a takvo očekivanje je nedavno u Vladivostoku iskazao i predsednik Putin, jer cena gasa daje osnov za uspešnu saradnju u svim oblastima“, objasnio je ministar Popović.
Volja srpskog naroda, koju poštuju i predsednik i vlada Srbije, je takva da sankcije Rusiji nikada nećemo uvesti, naglasio je Popović.
Pogledajte i
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala