- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Idemo u pogrešnom pravcu“: Gutereš pozvao Rusiju i SAD da smanje nuklearne arsenale

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje balističke rakete "Jars"
Lansiranje balističke rakete Jars - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2024
Pratite nas
Rusija i SAD treba da se vrate procesu smanjenja nuklearnih arsenala, a druge zemlje koje takođe imaju nuklearno oružje trebalo bi da slede taj primer, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
Po rečima Gutereša, uprkos ogromnim egzistencijalnim rizicima koje nuklearno oružje predstavlja za čovečanstvo, svet nije ništa bliži uništenju tog oružja nego pre deset godina. On je ocenio da postoji zabrinutost zbog moguće nove trke u naoružanju.

„Idemo u potpuno pogrešnom pravcu. Razoružavanje i neširenje (oružja) su dve strane jednog novčića. Napredak u jednoj oblasti podstiče napredak u drugoj“, rekao je Gutereš na sednici povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe za potpuno uništenje nuklearnog oružja na marginama Generalne skupštine UN.

U međuvremenu je američki državni sekretar Entoni Blinken neosnovano kritikovao izmene u ruskoj nuklearnoj doktrini.
„To je potpuno neodgovorno“, rekao je Blinken, prenosi Rojters.
Prethodno, ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom obuzdavanju predložio da se unese niz pojašnjenja po pitanju uslova primene nuklearnog oružja.
Putin je istakao da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje - ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da obnovljena nuklearna doktrina Rusije šalje Zapadu signal upozorenja o posledicama u slučaju napada na zemlju.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
RUSIJA
Situacija se menja: Putin otkrio u kom slučaju će upotrebiti nuklearno oružje /video/
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala