Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Svet se okreće u novom smeru – Srbija i Rusija ostaju partneri

© Tanjug / RADE PRELIĆAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije  u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2024
Pratite nas
Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je na današnjem predavanju da je Srbija u Ujedinjenim nacijama potvrdila da se svojim nepokolebljivim stavom izdvaja od niza drugih država. Njeni stavovi po pitanju odnosa prema Rusiji su čvrsti i dosledni, kao i stavovi po pitanju Kosova, uprkos teškoćama da se takvi stavovi odbrane pod pritiscima Zapada.
Bocan-Harčenko je na predavanju „Rusko-srpski bilateralni odnosi u aktuelnim geopolitičkim okolnostima“ održanom danas u Institutu za međunarodnu politiku i privredu govorio o aktuelnoj globalnoj situaciji, ratu u Ukrajini, budućnosti multipolarnog sveta i odnosima Srbije i Rusije.

Utemeljen odnos Srbije i Rusije

On je izjavio kako Rusija sa Srbijom ima davno utemeljen odnos, te da Srbija Ruskoj Federaciji nije uvodila nikakve sankcije, što je takođe osnov za dalju saradnju i prijateljstvo. Iako neki smatraju da Rusija nema interes za saradnju sa Srbijom, ambasador je istakao da to nije tačno. Interes i te kako postoji, kaže on, posebno u svetlu novih svetskih okolnosti.
Svet se kreće u novom pravcu i u njemu Srbija i Rusija ostaju partneri. Rusija će se, kao stalni član Ujedinjenih nacija, zalagati da se pitanje Kosova i Metohije rešava isključivo na tom terenu i Rusija će nastaviti da svom snagom štiti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, izjavio je ambasador Ruske Federacije.

Čuvaju i Srpsku

Kada je reč o Republici Srpskoj, ambasador Bocan-Harčenko je izjavio da će Ruska Federacija štititi i čuvati Dejtonski mirovni sporazum i sva prava Republike Srpske koja na osnovu njega i postoje. Samo na toj osnovi, kaže on, Bosna i Hercegovina može opstati.

Od početka devedesetih pa do dana današnjeg, na čitavom Balkanu ne postoji ni jedno jedino pitanje ili spor koji je Zapad uspešno rešio. Čak nisu rešeni ni sporovi sa zemljama koje su se u međuvremenu pridružile Evropskoj uniji. Verovanje da će se bilo kakav problem rešiti ulaskom neke zemlje u EU, pokazalo se kao iluzija, rekao je Bocan-Harčenko.

© Sputnik / Milica Trklja / Predavanje ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka u Institutu za međunarodnu politiku i privreduPredavanje ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka u Institutu za međunarodnu politiku i privredu
Predavanje ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka u Institutu za međunarodnu politiku i privredu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2024
Predavanje ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka u Institutu za međunarodnu politiku i privredu
Kada je reč o pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da prisustvuje samitu BRIKS, odnosno njegovom nedolasku na samit, ruski ambasador je izjavio da to uopšte nije sporno.
Predsednik Putin ima viziju budućnosti između Srbije i Rusije koja nije poljuljana, a predsednik Vučić je u Njujorku izjavio da nakon okončanja ratnog stanja sledi period neverovatne saradnje između ove dve zemlje, rekao je ambasador.

Moskva poštuje srpski put

Rusija jeste svesna da se Srbija kreće putem koji vodi ka Evropskoj uniji i tu odluku poštuje, istakao je on.
Iako se u dosadašnjem odnosu snaga naviklo na pretnje i pritiske zemljama čije se spoljnopolitičke odluke ne poklapaju sa interesima zapadnih moćnika, zemlje BRIKS-a, zemlje poput Rusije, poštuju sve odluke drugih suverenih zemalja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala