- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Dve godine od diverzija na gasovodima „Severni tok", odgovora još nema

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Mnogobrojni zahtevi Rusije upućeni preko diplomatskih kanala povodom diverzija na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2" ostali su bez odgovora, dok istovremeno mediji objavljuju apsurdne spekulacije u cilju odvlačenja pažnje od stvarnih naručilaca i izvršilaca terorističkih akata, izjavio je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

„Naša mnogobrojna obraćanja diplomatskim kanalima, zahtevi za pravnu pomoć, apeli u okviru međunarodnih organizacija, uključujući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, suštinski, ostaju bez odgovora. Formalno nam se predlaže da čekamo još i poverujemo u 'nepristrasnost i nezavisnost' istrage", ocenio je ambasador uoči druge godišnjice incidenta.

On je dodao da, pored toga, mediji objavljuju apsurdne spekulacije jasno osmišljenje da odvuku pažnju javnosti od pravih naručilaca i izvršilaca terorističkih akata.
Prema njegovim rečima, nemačke vlasti pozivaju se na Generalno tužilaštvo kada je reč o istrazi eksplozija na gasovodima, a sam resor istovremeno ne daje nikakve komentare.
Nečajev je naglasio da Moskva insistira na transparentnoj međunarodnoj istrazi terorističkih akata na gasovodima uz učešće ruskih stručnjaka.
Ruski ambasador je konstatovao da je incident koji se dogodio 26. septembra 2022. godine na gasovodima prouzrokovao ogromne gubitke investitora, naneo štetu životnoj sredini i prekinuo energetsku saradnju Rusije i Nemačke.
„Diverzija protiv objekta vitalne infrastrukture ne treba da ostane nekažnjena", zaključio je Nečajev.
Portparol nemačke vlade Štefan Hebestrajt saopštio je da je tokom istrage eksplozija na gasovodima izdato nekoliko naloga za hapšenje.
On je još jednom potvrdio da je za istragu zaduženo Generalno tužilaštvo Nemačke.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2024
RUSIJA
Moskva: Berlin treba da preda SB UN podatke o istrazi o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala