- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nema granica za Rusiju - postala jedna od najvećih izvoznika hrane

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Rusija je aktivni učesnik međunarodne trgovine bez obzira na poteškoće sa kojima se suočava poslovni svet, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.
On je rekao i da su postupci zapadnih elita prema ruskim finansijskim institucijama i platnim sistemima neprijateljski.
Po isporukama prehrambenih proizvoda Rusija je ušla u grupu vodećih svetskih izvoznik, rekao je Putin i dodao i da je zabeležen rast izvoza koji ne potpada pod energetski sektor za pet odsto za sedam meseci, do 89,9 milijardi dolara.
„U nekim oblastima, na primer, u snabdevanju hranom, Rusija je već postala jedan od vodećih svetskih izvoznika“, rekao je šef države.

"Tu nije granica Rusije", dodao je on.

Prava tržišta budućnosti se formiraju u svetu, potrebno je da iskoristimo mogućnosti za izvoz Rusije, ocenio je Putin.
On je konstatovao da su ruske kompanije spremne da proizvode širok spektar visokotehnoloških proizvoda i da je važno efikasno ih promovisati u inostranstvu.
Udeo zapadnih valuta u plaćanju ruske robe se smanjuje, istakao je Vladimir Putin.
„Prošle godine se udeo plaćanja za ruski izvoz u takozvanim toksičnim zapadnim valutama smanjio za polovinu. Istovremeno, udeo plaćanja u rubljama u spoljnotrgovinskim transakcijama približava se 40 odsto“, objasnio je šef ruske države.

Globalna privreda se menja

Prema njegovim rečima, svetska trgovina i globalna privreda se aktivno menjaju a među liderima su zemlje Globalnog juga.

"Doprinos država-članica BRIKS svetskoj privredi premašuje brojke G7 i nastavlja da raste", rekao je ruski predsednik na sednici predsedništva Državnog saveta.

Prema njegovim rečima, zemlje širom sveta rade na stvaranju nadnacionalne platne infrastrukture, uključujući uz primenu digitalnih valuta, ne radi samo Rusija na tome.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala