Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pripremno ročište Srbima optuženim u slučaju Banjska odloženo za 9. oktobar, optužnica ima 158 strana

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPripadnici tzv. kosovske policije u selu Banjska
Pripadnici tzv. kosovske policije u selu Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Suđenje trojici Srba uhapšenih posle sukoba u Banjskoj prošle godine počelo je danas u Osnovnom sudu u Prištini, ali je prvo ročište odloženo za 9. oktobar, pošto je odbrana zbog obimnosti optužnice zatražila dodatno vreme za upoznavanje sa predmetom.
Advokat Ljubomir Pantović izjavio je nakon odlaganja ročišta da je tužilaštvo odbranu dovelo u nepovoljnu situaciju pošto je obimnu optužnicu od 158 stranica i više hiljada stranica materijala dostavilo samo dan i po do početka početnog pretresa.
„Nama nije bilo moguće da se pripremimo oko jednog važnog pitanja koje je danas trebalo da se raspravi. Optuženima, onima koji se sudi, kojima preti visoka kazna nije dostavljena optužnica do danas“, istakao je Pantović.
On je dodao da je odbrana iznela svoj stav o suđenju u odsustvu preostalim optuženima, rekavši da smatra da u ovakvim okolnostima tako nešto nije moguće.
„Mislim da u ovakvim okolnostima, u ovakvom zakonskom rešenju, u ovakvom krivičnom postupku nije moguće“, rekao je Pantović.
Advokat Miloš Delević je naglasio da će do 9.oktobra odbrana imati dovoljno vremena da prouči spise.
„Nismo imali dovoljno vremena da se konsultujemo sa svojim branjenicima, sad ćemo imati vremena da se izjasnimo o krivici, odnosno naši branjenici", rekao je Delević, prenosi Tanjug.
Advokat Dušana Maksimovića, Jovana Filipović izjavila je da je sud doneo pravičnu odluku odlaganjem današnjeg pretresa.
„U odnosu na Dušana Maksimovića njegovo izjašnjavanje o krivici nije sporno, on će se izjasniti. Ono što je problem, od ovog trenutka ide rok za ulaganje prigovora na dokaze za odbacivanje optužnice i naravno da nismo mogli da nastavimo sa ovim postupkom danas. Mislim da je sud doneo jednu pravilnu odluku, odnosno odložio na određeno vreme“, rekla je Filipović.
Za suđenje u odsustvu za ostalih 42 optuženih tražiće se mišljenje vrhovnog suda u Prištini.
Dušan Maksimović, Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić uhapšeni su u septembru prošle godine nakon sukoba lokalnih Srba i tzv. kosovske policije u Banjskoj.
Tzv. Specijalno tužilaštvo u Prištini je 11. septembra podiglo optužnicu protiv 45 osoba zbog sumnje da su učestvovale u oružanom sukobu u Banjskoj kod Zvečana, 24. septembra prošle godine.
Oni se, prema optužnici, terete u vezi sa navodnim „terorizmom“ i za krivična dela „protiv ustavnog poretka“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala