- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivene stotine novih naskanskih crteža

© AP Photo / Martin MejiaNaska linije
Naska linije - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Koristeći dronove i veštačku inteligenciju, naučnici su otkrili 303 nova naskanska crteža, rasvetljavajući njihovu svrhu, ali ne i značenje.
Arheolozi su dugo godina bili zaintrigirani naskanskim crtežima, drevnim rezbarijama urezanim u pustinjsku visoravan južnog Perua. Ti dizajni, stvoreni vekovima pre, vidljivi su u celosti samo iz vazduha, a njihova tačna svrha zbunjuje stručnjake otkako su prvi put otkriveni 1940-ih. Do sada je identifikovano oko 430 tih geocrteža na Naska Pampi, području koje pokriva 400 kvadratnih kilometara.
Nedavno je tim predvođen arheologom Masatom Sakaiem sa Univerziteta Jamagata u Japanu upotrebio naprednu tehnologiju kako bi došao do revolucionarnog otkrića. Uz pomoć dronova i veštačke inteligencije otkrili su 303 nova geocrteža u samo šest meseci, gotovo udvostručivši njihov dosad poznati broj.

Veliki napredak

Sakai je objasnio da su do sada nedostajale osnovne informacije o distribuciji i vrstama geocrteža, ali korišćenje veštačke inteligencije i daljinskog očitavanja razjasnilo je ove obrasce.
“Kao rezultat toga, uspeli smo da rasvetlimo svrhu njihovog stvaranja”, istakao je naučnik.
Istraživači veruju da su novootkriveni crteži verovatno bili deo svetog hodočašća u Kauači, ceremonijalnom centru kulture Naska. Neki od ovih crteža se mogu videti sa Kauačijevih humki, što ukazuje na duhovnu ili ceremonijalnu funkciju. Međutim, protok vremena ih je učinio teškim za lociranje, jer su prvobitno nastali između 500. godine pre nove ere i 500. godine nove ere, i tokom vekova su dotrajali.
Tradicionalne arheološke metode nisu bile dovoljne za potpuno istraživanje ogromnog područja Naska Pampe. Sakai je primetio da je zbog toga što je Naska Pampa tako ogromna, na 400 kvadratnih kilometara, potrebno mnogo vremena da se sprovede istraživanje korišćenjem konvencionalnih arheoloških metoda. Od 2004. godine, tim gospodina Sakaija je koristio daljinsko ispitivanje, otkrivši 318 Naskan crteža, pre ove nove studije, koja je objavljena u časopisu PNAS.
Veštačka inteligencija se pokazala posebno korisnom u ovom najnovijem istraživanju, sa 178 novih geomapa predloženih analizom veštačke inteligencije. Ovi novoidentifikovani geonacrti uglavnom pripadaju kategoriji reljefnog tipa, koji je manji i teže uočljiv od geocrteža linijskog tipa.

Sledeći korak - dešifrovanje informacija

Geocrteži reljefnog tipa često prikazuju ljude i domaće životinje, dok geocrteži linijskog tipa predstavljaju divlje životinje. Prema Sakaiju, geocrteži u vidu reljefa su trebali da budu vidljivi ljudima koji hodaju obližnjim stazama, dok su geocrteži u obliku linija verovatno označavali ključne tačke duž ceremonijalnih staza.
Sakai se sada nada da će dekodirati značenje tih drevnih naskanskih crteža. U drevnoj andskoj civilizaciji, društveno važne informacije su se ponekad prenosile kombinacijama i rasporedom slika.
“Želim da dešifrujem informacije koje su ugrađene u te geocrteže”, rekao je on, prenosi Sajens alert.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala