- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Nema dijaloga o obnavljanju prehrambenog sporazuma

© Sputnik / Natalia SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Trenutno se ne vodi nikakav dijalog o obnavljanju prehrambenog sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„U ovom trenutku nema dijaloga o ovom pitanju. Već postoji određeno iskustvo u nesprovođenju prehrambenog sporazuma, mi prvenstveno polazimo od tog iskustva, i u svakom slučaju, ovo je veoma složena tema koja zavisi od ogromnog broja faktora“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li u Kremlju smatraju da je moguća obnova prehrambenog sporazuma, nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim izjavio da će Ankara preduzeti napore za obnavljanje ovog sporazuma i prekid vatre u Ukrajini.
Portparol je, takođe, nazvao fatalnom greškom stav Zelenskog o „prisiljavanju Rusije na mir“, napominjući da će ova zabluda neizbežno imati posledice po Kijev.
„Sa mog stanovišta, ova pozicija je fatalna greška. Fatalna greška, sistemska greška, najdublja zabluda koja će, naravno, neizbežno imati posledice po režim u Kijevu“, ocenio je Peskov.
Ranije je Zelenski obraćajući se novinarima izjavio da ima pripremljen „plan pobede“ Ukrajine. Među četiri glavna pravca, prema njegovim rečima su: „moćan paket primoravanja Rusije da se rat okonča diplomatskim putem“. Kijev se sprema da u toku ovog meseca predstavi plan Bajdenu. Portparol Krema Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija nastaviti specijalnu operaciju i dostići postavljene ciljeve.
Zelenski je tokom govora na sednici Saveta bezbednosti UN kritikovao one „u svetu“ koji „žele da razgovaraju“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o rešavanju sukoba. U svom govoru, Zelenski se ponovo založio za korišćenje njegove „formule mira“ za rešavanje sukoba. On je takođe pozvao na „pripremu drugog mirovnog samita“ o Ukrajini kako bi se okončao sukob sa Rusijom, ali nije precizirao o čemu će se na njemu razgovarati. Zelenski je takođe pozvao Kinu, Brazil, zemlje Azije, Latinske Amerike, SAD i druge da učestvuju u procesu rešavanja sukoba.
Paljba iz samohodnog minobacača 2S4 tuljpan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Pozitivna dinamika u borbama za Ugljedar
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala