- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici na samohodnom minobacaču u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Udar ruske vojske na fabriku za remont motora za ukrajinsku avijaciju

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 944. dan. Ruske snage nastavljaju da oslobađaju naselja u DNR, kao i da proteruju ostatke ukrajinskih jedinica iz Kurske oblasti. Prema rečima šefa IAEA, situacija u Zaporoškoj i Kurskoj nuklearki je i dalje napeta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
11:51 24.09.2024
Ruska vojska izvela je napad na fabriku za remont motora za ukrajinsku avijaciju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
11:50 24.09.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Snage grupe „Jug“ uništile su četiri skladišta municije ukrajinske vojske, protivnik je izgubio do 810 boraca. Uništen je oklopni transporter, borbeno vozilo, 15 automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“, haubica M777, dva haubice FH-70, haubica D-20, dva artiljerijska oruđa „gvozdika“, haubica D-30, dva artiljerijska oruđa L199 i M119, stanica za elektronsko ratovanje i četiri skladišta municije;
Ruska avijacija izvela je napad na ukrajinsko preduzeće u kome su se proizvodili motori za borbene avione, dva proizvodna pogona i mesto za sklapanje dronova i skladište goriva;
PVO sistemi su tokom prethodnog dana presreli dve rakete „harm“, tri rakete „hajmars“ i 63 ukrajinska drona;
Pripadnici grupe „Sever“ odbili su kontranapad jurišne grupe neonacističke formacije „Kraken“. Poginulo je i ranjeno do 65 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila i haubica D-30;
Ruska grupa „Centar“ napredovala je u odbranu ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 555 vojnika. Odbijeno je deset napada jurišnih grupa ukrajinske vojske. Uništen je oklopni transporter M113, oklopno vozilo „kirpi“, pet kamioneta, haubica „msta B“, haubica D-20 i tri haubice D-30;
U zoni odgovornosti grupe „Zapad“ poginulo je i ranjeno do 420 ukrajinskih vojnika. Odbijena su četiri kontranapada ukrajinske vojske. uništeno je oklopno vozilo „kazal“, tri kamioneta, haubica M198, artiljerijsko oruđe „akacija“, haubica D-20, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“, haubica D-30, artiljerijsko oruđe L119 i četiri skladišta municije;
U zoni odgovornosti grupe „Istok“ poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika. Uništeno je artiljerijsko oruđe „krab“;
Ukrajinske snage izgubile su do 50 boraca u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“. Uništena su četiri automobila, artiljerijsko oruđe „akacija“, haubica „msta B“ i D-20, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklav N“ i skladište municije.
10:21 24.09.2024
Ruske Oružane snage su izvele avijacioni udat na bazu ukrajinskih snaga kod Kupjanska, protivnik je izgubio 40 vojnika i pet jedinica tehnike, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
10:02 24.09.2024
Evakuacione grupe "Ahmata" pod stalnim napadima dronova i paljbom ukrajinskih snaga izvlače ukrajinske vojnike koji su se predali sa fronta.
10:00 24.09.2024
Ukrajinska vojska ubija civile u Kurskoj oblasti, postoje dokazi o posotjanju logora, rekao je komandant specijalne jedinice "Ahmat" Apti Alaudinov.
"Imamo i video snimke i sve dokaze o tome kako su pucali na njih, o postojanju logora i gde su prebacili stanovnike oblasti", rekao je on u emisiji "Solovjov lajv".
O tome da su Ukrajinci napravili konclogore u ruskim pograničnim oblastima govorila je i portparol ruskog MIP Marija Zaharova.
07:37 24.09.2024
PVO je tokomnoći oborila 13 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske, Kurske i Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
07:35 24.09.2024
Zarobljeni ukrajinski vojnik Valerij Volkul rekao je da su britanski instruktori tokom obuke sumnjali u efikasnost ukrajinske odbrane, kao i da ukrajinski komandanti vojnicima nameću zadatke koji su pogubni i ne mogu se realizovati.
„Momci su se žalili, čemu nas to uče ako sami kažu da bez avijacije i artiljerije nijedna vojska ne bi izdržala“, rekao je on.
Takođe je rekao da ni ti instruktori nisu imali iskustva i da su na obuci u Britaniji koristili bugarske puške koje su se blokirale.
07:33 24.09.2024
Ruske snage likvidirale su osmočlanu ukrajinsku špijunsku grupu u Kurskoj oblasti.
07:32 24.09.2024
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2024
RUSIJA
Predstavništvo Rusije u UN: London – glavni protivnik mira
07:30 24.09.2024
Kandidat republikanca za predsednika SAD Donald Tramp rekao je da Vladimir Zelenski želi pobedu demokrata zbog milijardi dolara američke pomoći.
"Mislim da je Zelenski najbolji trgovac u istoriji. Svaki put kad dođe u SAD on odlazi sa 60 milijardi dolara. On jako želi da demokrate pobede na ovim izborima. Ali, ja ću raditi drugačije, izdejstvovaću mir", rekao je Tramp na mitingu u Indijani.
07:27 24.09.2024
Britanski ekspert Aleksandar Merkuris napisao je na svom blogu na Jutjubu da novi plan Zelenskog, zapravo plan za njegov preživljavanje.
"Rusi nastavljaju sa ofanzivom i mislim da on to shvata, ali pokušava da još zadrži svoj politički uticaj u Ukrajini. Zato je predložio plan za pobedu koji zapravo nije plan podrške Zapada Ukrajini, već Zelenskom. To znači da on više neće morati da brine zbog eventualnih prevrata u Kijevu , jer ih niko neće ni pokretati znajući da se Zapad tome protivi", naveo je Merkuris.
07:22 24.09.2024
Vladimir Zelenski svojim postupcima nanosi ogromnu štetu ne samo Ukrajini, nego i Zapadu, zbog toga će se i kandidat demokrata na predsedničkim izborima Kamala Haris distancirati od njega, rekao je Oleg Soskin, bivši savetnik nekadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.
"Bajden se poveo za Zelenskim i vidimo kako se to završilo. Njega su sklonili njegovi iako je verovao da će se boriti za drugi mandat. Zbog toga će se Kamala distancirati od Zelenskog", rekao je Soskin konstatujući da je sve veće nezadovoljstvo strategijom Zelenskog.
07:17 24.09.2024
Situacija u Zaporoškoj nuklearki je i dalje napeta zbog vojnih dejstava u njenoj blizini, rekao je za Sputnjik generalni direktor IAEA Rafael Grosi.
"Situacija je i dalje napeta, eksperti agencije izvešatavju o vojnim aktivnostima u blizini nuklearke", rekao je on na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.
Prema njegovim rečima, nuklearka će u budućnosti ponovo raditi ali će to pitanje biti tema široke debate i za sada je preuranjeno.
U sadašnjnim okolnostima to bi bilo nerazumno, dodao je Grosi.
Podsetimo, Zaporoška nuklearka je poslednjih dana na udaru ukrajinske vojske. Prošlog petka ukrajinska vojska je dronom izvela napad na podstanicu "Zarja" i tada je oštečen jedan od transformatora.
Grosi je ocenio i da je situacija u Kurskoj nuklearki takođe napeta zbog stalnih napada Ukrajinaca na rusku teritoriju. Kako je dodao, nada se da više neće biti potrebe da obilazi taj objekat jer će to značiti da se situacija stabilizovala.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala