- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Kvad“ još jedan pravac za obuzdavanje Kine: Potrebna pomoć Indije

© Tanjug / (AP Photo/Mark SchiefelbeinIndijski premijer Narendra Modi, američki predsednik Džozef Bajden, premijer Australije Entoni Albaneze i japanski premijer Fumio Kišida na sastanku u Klejmontu u Delaveru.
Indijski premijer Narendra Modi, američki predsednik Džozef Bajden, premijer Australije Entoni Albaneze i japanski premijer Fumio Kišida na sastanku u Klejmontu u Delaveru. - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2024
Pratite nas
Iako na samitu čelnika „Kvada“, kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga u kojem učestvuju Sjedinjene Države, Japan, Indija i Australija, nisu direktno pomenute ni Kina, ni Rusija nema sumnje da je aktivnost grupe usmerena protiv Pekinga. Istovremeno, ako se podržava Ukrajini onda je to očigledno protiv Moskve, kaže ruski ekspert Stanislav Tkačenko.
„Kvad“ je jedan od pravaca antikineske aktivnosti Sjedinjenih Država u Aziji, dok je NATO zadužen za obuzdavanje Rusije, pojasnio je on.
U Sjedinjenim Država je završen samit „Kvada“, poslednji u ovom sastavu, pošto predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida odlaze sa svojih funkcija. Međutim, Bela kuća je jasno stavila do znanja da će Kvad nastaviti svoje aktivnosti i da će biti ojačan bez obzira na ishod američkih predsedničkih izbora, zakazanih za 5. novembar.
Nakon samita objavljeno je zajedničko saopštenje „četvorke“, koju još čine premijeri Indije i Australije, Narendra Modi i Entoni Albaneze. Dokument ne sadrži kritike na račun određene države, izuzev Severne Koreje, ali se zapadna stručna zajednica slaže da se u tim tezama krije antikineska tematika. Si-en-en navodi da je tokom sastanka lidera „Kvada“, koji je bio zatvoren za javnost“ Bajden više puta pomenuo Kinu kao najveću bezbednosnu pretnju.
U zajedničkoj izjavi je još jednom izražena „ozbiljna zabrinutost“ zbog militarizacije Azijsko-pacifičkog regiona, a pomenuta je i podrška Ukrajini.
Lideri SAD, Indije, Japana i Australije pozvali su na mir u Ukrajini, bez ijednog pominjanja Rusije.
„Na prethodnom samitu 2023. godine, samit ‘Kvada’ se pokazao ako ne neuspešnim, onda veoma praznim. Usvojena je kratka deklaracija i, u principu, stekao se utisak da je ‘Kvad’ u krizi, bar na nivou lidera država. Stoga je prvi rezultat ovogodišnjeg samita u Delavaru da je ‘Kvad’ oživeo ili se barem vratio na sveobuhvatnu agendu. Ovo je verovatno prva novost“, kaže Tkačenko.
Druga novost je da Indija, ipak, uspeva da zauzme posebnu poziciju u „Kvadu“, uprkos tome što SAD aktivno vrše pritisak na Nju Delhi da se pridruži naporima za obuzdavanje Kine.
„Indija generalno uspeva da drži distancu od takvih predloga. Dokument koji je usvojen kao rezultat samita, veoma je interesantan, jer se u principu može razmatrati kao pokušaj stvaranja foruma za Azijsko-pacifički region sa problematikom sličnoj BRIKS-u. Odnosno, čelnici ‘Kvada’ su razgovarali o svemuo ekologiji, bezbednosti, transportnoj logistici, hrani, medicini i tako dalje. Zato mislim da će u celom svetu, a posebno u Rusiji, veoma pažljivo pratiti u kojoj meri će predlozi ili odluke o kojima su se lideri dogovorili biti sprovedeni ili realizovani u praksi. Ali generalno, ključna dostignuća su da je ‘Kvad’ oživeo. Indija ga i dalje posmatra kao bezbednosni dijalog, a ne kao međunarodnu organizaciju. I treće, ‘Kvad’ je pokušao da formira široku agendu, sličnu velikim međunarodnim forumima. Već sam pomenuo BRIKS, ali može se navesti i Azijsko-pacifička ekonomska saradnju, a možda i G20“, pojasnio je Tkačenko.

SAD pokušavaju da uvuku Indiju u dublji sukob protiv Kine

Čelnici „Kvada“ pozvali su na potrebu uspostavljanja dugoročnog mira u Ukrajini i u kontekstu ukrajinskog sukoba, šefovi država su konstatovali da on negativno utiče na prehrambenu i energetsku bezbednost u svetu, posebno na zemlje u razvoju.
Govoreći o podršci zemalja „Kvada“ Ukrajini, Tkačenko navodi da dokument sa samita ne ukazuje na konkretne korake, pa u tom smislu može samo da se nagađa šta su konkretno imali u vidu.
„Ako se podržava Ukrajina onda je to očigledno protiv Rusije, a Indija na to, za sada, neće poći. Mislim da je za Sjedinjene Države bilo važno da obezbede da Ukrajina bude pomenuta u ovom dokumentu i da tako da neki način približi Indiju poziciji SAD u obuzdavanju Rusije. Ali čini mi se da je to sve. ‘Kvad’ nije format u kojim će Zapad obuzdavati Rusiju ili pružati pomoć Ukrajini. Postoje druge strukture za ovo, a glavna je, naravno, NATO, koji se aktivno kreće ka Bliskom istoku i Azijsko-pacifičkom regionu. Na Bliskom istoku NATO otvara kancelarija u Amanu, na Dalekom istoku je Japan, a Južna Koreja se aktivno zbližava. Mislim da će to biti formati u kojima će se razgovarati o obuzdavanju Rusije i zaista se nadam da Indija neće učestvovati u ovome“, ističe Tkačenko.
Lideri „Kvada“ su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom kineskom i Južnom kineskom moru, navodi se u izjavi.
„Kada su 2007. godine postavljeni temelji ‘Kvada’ više se govorilo o humanitarnom vidu saradnje, ali počev od 2021., kada je održan prvi samit ‘Kvada’, postalo je očigledno da je antikineski. U okviru ‘Kvada’ su Sjedinjene Države nekoliko puta predlagale Indiji da proširi vojnu saradnju, da organizuje razmenu oficira, obuku, vojne vežbe i tako dalje. Indija se, generalno, uzdržava od tako tesne saradnje. Naravno, Indija, kao i ostale tri ‘Kvad’ države, zainteresovana je da se zaustavi ili obuzda kineski vojni razvoj, posebno u Južnom kineskom moru. Iako se Kina ne pominje u dokumentu, očigledno je da će od sledeće godine i razmena informacija o kretanju brodova i monitoring misije ‘Kvada’ koje se već nalaze na tim vodama biti usmerene na praćenje kineskih akcija u Južnom kineskom moru“, pojasnio je ekspert.

Odnosi Rusije i Kine sve jači

Na pitanje da li takva situacija primorava Peking na uzvratne akcije i na dublju saradnju sa Moskvom, Tkačenko kaže:
„Generalno, agenda rusko-kineske saradnje je već određena, a jedna deklaracija ‘Kvad’deklaracija, sama po sebi to, neće ništa promeniti. U principu, naša saradnja je formirana u sferi bezbednosti, a uključuje obuzdavanje Sjedinjenih Država od širenja vojne infrastrukture u Azijsko-pacifičkom regionu. Dakle, ako ‘Kvad’ krene putem stvaranja nekakve vojne alijanse, to će verovatno izazvati uzvratne akcije ili korake Rusije. Za sada Rusija takve pretnje ne razmatra. Odnosno, smatramo da bilateralna saradnja Sjedinjenih Država i Filipina, sporazum sa Japanom i Južnom Korejom predstavlja veću pretnju od formata ‘Kvad’.
U zajedničkoj izjavi lidera „Kvada“ takođe se poziva na reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se uključile nove stalne članice. Kako se ističe, proširenje stalnih mesta u reformisanom Savetu bezbednosti trebalo bi da obuhvati i predstavljanje novih zemalja iz Afrike, Azije, Latinske Amerike i Kariba.
Što se tiče Severne Koreje izjava „četvorke“ sadrži direktnu osudu lansiranja balističkih projektila od strane Pjongjanga i izražava zabrinutost zbog „stalnih napora Koreje da stvori nuklearno oružje kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN“.
U ekonomskom delu pregovora, učesnici su dogovorili razvoj transporta u regionu, a sledeće godine će u Indiji biti održana konferencija u cilju logističke saradnje između četiri države.
Format „Kvad“ pokrenuo je 2007. godine japanski premijer Šinzo Abe kao neformalni konsultativni mehanizam četiri zemlje koje dele vrednosti slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona. Pri tome, ako su Japan i Australija saveznici Sjedinjenih Američkih Država, Indija, koja nije povezana sa Vašingtonom savezničkim odnosima, uključena je u „četvorku“ uglavnom zbog sve veće uloge u Indo-pacifičkom regionu i konfrontacije sa Kinom.
S druge strane, Nju Delhi je, uprkos Zapadu, održao čvrste veze sa Rusijom i ojačao strateško partnerstvo sa Moskvom. Indija i Modi su od početka sukoba u Ukrajini pozivali na dijalog i diplomarsko rešenje.
Proslava u Pekingu povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja NR Kine  - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
SVET
Opasna poruka iz vrha NATO-a: Posle Rusije – Kina /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala