- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Havijer Bardem: Izrael uz podršku Amerike, Nemačke i Engleske u Gazi čini zločin protiv čovečnosti

© AP Photo / Chris PizzelloHavijer Bardem
Havijer Bardem - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2024
Pratite nas
Amerika, Nemačka i Engleska moraju da preispitaju svoju bezuslovnu podršku zločinu koji se dešava u Pojasu Gaze. Treba da peispitaju podršku izraelskoj radikalnoj vladi. Verujem da je ova izraelska vlada najradikalnija koju je Izrael ikada imao i čini zločine protiv čovečnosti.
Ovako je oskarom nagrađeni španski glumac Havijer Bardem na susretu s novinarima tokom Filmskog festivala u San Sebastijanu komentarisao izraelske napade u Gazi.
On je svoj odgovor na pitanje o politici i Izraelu započeo rečima:
„Ono što se dešava u Gazi je potpuno neprihvatljivo, užasno je, dehumanizuje. Užasni, strašni napadi 7. Oktobra, koji su za osudu, ne opravdavaju ovu ogromnu kaznu koju trpi palestinsko stanovništvo“.
On je dodao da nekažnjivost koju trenutna izraelska vlada uživa u svojim akcijama u Gazi i na Zapadnoj obali mora da se promeni.
„Zemlje poput Sjedinjenih Država, Nemačke i Engleske posebno moraju da preispitaju svoju bezuslovnu podršku kada vidimo zločine. Zabrana ulaska hrane, vode, lekova i struje, kako kaže UNICEF, je rat protiv dece“, istakao je Bardem .
Glumac je dodao da je teško da će se promeniti bilo šta, ali da kao društvo imamo „moralnu i etičku obavezu da osudimo ono što smatramo nepravednim“.
„Izraelska ekstremno desničarska nacionalistička vlada uopšte nije predstavnik jevrejske zajednice ili izraelskog društva. Naša je odgovornost da osudimo situacije koje smatramo neprihvatljivim i da tražimo od Međunarodnog krivičnog suda, Ujedinjenih nacija, da sudi odgovornima. U ovom slučaju, Netanijahuu. Dati bezuslovnu podršku više je od davanja krila zloupotrebi međunarodnog prava“ , rekao je Bardem.
Posle njegove izjave prolomio se buran aplauz novinara u prostoriji.
Bardem je došao na Festival da konačno uzme svoju nagradu „Donostia 2023“. za dostignuće u karijeri, jer nije mogao da prisustvuje festivalu prošle godine zbog štrajka američkih glumaca.
Ministarstvo zdravlja Gaze je u avgustu objavilo da je više od 40.000 Palestinaca, od kojih najmanje 16.456 dece i preko 11.000 žena, ubijeno u izraelskim napadima. Napadi su počeli 7. oktobra nakon što su militanti Hamasa napali južni Izrael.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala