- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadni mediji: Amerika prebacuje dodatne snage na Aljasku zbog Rusije

CC BY-SA 2.0 / (U.S. Air Force / Tech. Sgt. Jerilyn Quintanilla / Dva američka lovca F-16 "Fajting falkon" lete iznad Aljaske
Dva američka lovca F-16 Fajting falkon lete iznad Aljaske - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2024
Pratite nas
SAD prebacuju dodatne snage na Aljasku zbog „pojačane aktivnosti“ Rusije i Kine u tom regionu, pišu zapadni mediji.
Kako se navodi, Amerikanci su poslali na Aljasku razarač „Steret“ i armijsku jedinicu, opremljenu raketnim sistemom dugog dometa.
Pored toga, Oružane snage SAD stavile su u visoku pripravnost eskadrilu lovaca koja se tamo nalazi.
Kako tvrdi republikanski senator sa Aljaske Den Salivan, Rusija i Kina su počele češće da izvode manevre u regionu, pišu mediji. On je pozvao američke vlasti da razvijaju vojnu infrastrukturu na Aljasci.
Podsećamo, Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane saopštila je da je 13. septembra ispratila let dva ruska vojna aviona kod Aljaske. Kako je precizirano, oni su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru i nisu ušli u vazdušni prostor ni SAD ni Kanade.
Ministarstvo odbrane SAD je u julu objavilo ažuriranu verziju Arktičke strategije Pentagona, prema kojoj namerava da samostalno i sa saveznicima izvodi vojne vežbe na Arktiku kako bi demonstrirali svoju borbenu sposobnost.
Pomoćnik ruskog predsednika i predsednik Pomorskog kolegijuma Nikolaj Patrušev izjavio je početkom septembra da Vašington i njegovi saveznici pogoršavaju situaciju duž perimetra ruskih granica, neprestano testirajući njene odbrambene sposobnosti. Prema njegovim rečima, Vašington vodi politiku usmerenu na militarizaciju Arktika.
Brodovi ruske Severne flote na Barencovom moru - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2024
RUSIJA
Lavrov: Rusija spremna na vojni odgovor na vežbe NATO-a na Arktiku
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala