- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: S teroristima ne razgovaramo, niti učestvujemo na "mirovnim samitima"

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2024
Pratite nas
Rusija ne namerava da učestvuje na „mirovnim samitima“ o Ukrajini jer oni nemaju nikakve veze sa rešavanjem ukrajinskog sukoba, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu Vladimira Zelenskog o tome da u novembru treba da bude održan drugi samit i da Rusija bude pozvana.
„Takozvani drugi samit ima isti cilj – da se progura apsolutno neodrživa ‘formula Zelenskog’ kao osnova za rešavanje sukoba koja nema alternativu, da se obezbedi podrška za tu inicijativu među zemljama svetske većine i da se Rusiji postavi ultimatum o kapitulaciji. Mi na takvim ‘samitima’ nećemo učestvovati“, rekla je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva.
Ona je, međutim, naglasila da Moskva ne odustaje od političko-diplomatskog načina za rešavanje krize, spremna je da razmotri ozbiljne predloge koji uzimaju u obzir situaciju na terenu i inicijativu koju je 14. juna izneo predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Bez Rusije i bez uzimanja u obzir njenih interesa nije moguće postići pravedno i održivo rešenje sukoba“, rekla je predstavnica ruskog MSP.
Prema njenim rečima, u Kijevu na Zapada ne razmišljaju o miru, njima je potreban rat što potvrđuje i banditski upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast i zahtevi Zelenskog da se Ukrajini odobre napadi na Rusiju zapadnim oružjem velikog dometa.
„Sa teroristima nećemo razgovarati“, zaključila je Zaharova.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Putinov predlog za mir
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala