- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Meteorolog: Srbiji ne prete poplave, građani nemaju razloga za brigu

© Sputnik / Lola ĐorđevićLabud na Dunavu
Labud na Dunavu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2024
Pratite nas
Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da Srbiji ne prete poplave i da građani nemaju razloga za brigu.
"Poplavni talas se razvlači i opada, rast vodostaja biće vidljiv isključivo kod Bezdana. Kratko i jasno, stanovnici Srbije nemaju razloga za brigu", rekao je on za Tanjug.
Prema rečima Todorovića, rizik od poplava je veći kod gradova i naseljenih mesta koja se nalaze u blizini reka, odnosno na njihovom priobalju. Rekao je da je Bezdan najuzvodnija tačka u Srbiji, na samoj granici sa Mađarskom, pa je samim tim uvek "na udaru".
"Voda je u Bezdanu trebalo da poraste četiri do pet metara pre poplava u Mađarskoj, a u Beogradu će da poraste možda za metar, metar i po. Nizvodno kod Smedereva možda i pola metra", kaže Todorović.
Nivo Dunava kod Apatina i Bezdana prevazišao je granicu redovne odbrane od poplava, na šta je RHMZ upozorio pre nekoliko dana, ali prema Todorovićevim rečima, Srbiji ne prete poplave. On je naveo da, iako su Poljska i Nemačka na udaru bujičnih poplava, u Srbiji se, u ovom slučaju, ne očekuju takvi scenariji i dodao da je važno da Sava i Dunav nisu u riziku od izlivanja.
"Sava i Dunav imaju dobre nasipe. Kod nas je problem u manjim rekama, da ne kažem potocima koji preko leta presuše, pa se uz veliku količinu padavina izliju i poplave okolinu i objekte", ukazao je Todorović.
On je naveo da su februar i mart bili sušni, ali da su maj i jun bili izuzetno kišoviti, odnosno da je u tim mesecima pala veća količina padavina od mesečnog proseka.
Govoreći o vremenskim prilikama u narednom periodu, Todorović je rekao da se u Srbiji do kraja septembra očekuje prijatno, toplo i umereno vreme sa maksimalnim temperaturama od 21 do 25, u ponedeljak i utorak do 28 stepeni. Mala količina padavina lokalno se očekuje u poslednjim danima septembra.

Srbija spremna za odbranu od poplava

Kapetan rečne plovidbe Vladica Zdravković ističe da je Srbija spremna za odbranu od poplava.
"Ne želeći da izazivam paniku kod ljudi, mogu da kažem da je Sektor za vanredne situacije spreman i da je rečna policija spremila timove za spasavanje. Radilo se i na obuci kadrova, školovao sam više od 270 ljudi za upravljanje čamcima", rekao je on za Tanjug.
Apelovao je na vlasnike plutajućih objekata, splavova, čamaca da obrate pažnju, pojačaju vezove i bolje vežu svoja plovila.
"To je naša preporuka, molba građanima da obrate pažnju i povedu više računa o svojim plovilima", naveo je Zdravković.

Vodostaj Dunava u Novom Sadu 386 centimetara

Prema najnovijim podacima RHMZ-a, vodostaj Dunava u Novom Sadu je 386 centimetara, a Igor Kolaković iz Voda Vojvodine izjavio je da nije bilo značajnih promena u prethodna tri dana kako u Srbiji, tako i u prognozama koje stižu iz Mađarske.
„Mađarska je ustalila svoju prognozu. Vanrednu odbranu očekujemo u Bezdanu i Apatinu, možda Bogojevu, a Bačka Palanka i Novi Sad do granice proglašenja vanredne odbrane“, rekao je Kolaković za Tanjug.
On je dodao i da postoji tendencija porasta Dunava u naredna četiri dana.
„Redovna odbrana podrazumeva dnevno dežurstvo i pojačan obilazak terena, a vanredna odbrana podrazumeva celodnevno dežurstvo, znači i noćno, pojačane obilaske nasipa i raspoređivanje opreme po samom terenu“, naveo je Kolaković.
Granica redovne odbrane u Novom Sadu je 450 centimetara i očekuje se da će Novi Sad sutra ući u tu zonu, a vodostaj ne bi trebalo da poraste do granice vanredne odbrane, odnosno 700 centimetara.
U Novom Sadu su u toku nedelje održani sastanci sa predsednicima vojvođanskih opština posvećeni tome kako reagovati na posledice ciklona Boris koji je centralnoj Evropi doneo obilne padavine i poplave, a prema rečima vlasnice jedne od vikendica na Ribarcu, Nevene Prtine, u samom gradu problem obično imaju samo oni čije su vikendice u nebranjenom području poput Ribarskog ostrva ili Kamenjara.
„Pripremim se tako što iz podruma sve sklonim da ne bi plivalo. Zasad nisam morala da sklanjam prizemlje, osim 2002., kad je bilo vode do kuhinje. Ovih godina sva sreća nije ušlo u kućicu, nadam se da neće ni sada“, kaže Prtina.
Vodeni talas će biti produžen zbog otapanja snega na Alpima, ali kako je u Vojvodini bila suša, padavine iz Evrope neće doneti i slike sa kakvim su se suočavale Češka, Slovačka i Austrija, poručili su ranije u toku nedelje iz Voda Vojvodine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala