- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pad koji čeka Novaka i kako ga izbeći?

© Sputnik / Lola ĐorđevićNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2024
Pratite nas
Činjenica da je osvojio sve što se osvojiti može Novaku Đokoviću donela je luksuz da može da proredi turnire i da ne mora da pravi dugoročne planove. Sa jedne strane to je po srpskog asa dobro jer ga oslobađa bilo kakve vrste pritiska, međutim sa druge strane moglo bi skupo da ga košta jer potencijalno može da izgubi mesto u Top deset na ATP listi.
Osvajanjem zlatne medalje u Parizu Novak Đoković ispunio je svoj dugo sanjani san i ujedno kako kaže postigao najveći uspeh u karijeri. Posle toga mnogi su sebi dali za pravo da ga šalju u penziju jer je osvojio apsolutno sve, ali srpski as ne želi da se zaustavi, već samo da uspori.
Istakao je u nekoliko navrata da će se usmeriti isključivo ka Gren slemovima i igranju za reprezentaciju što znači da ćemo ga sve ređe viđati na mastersima i manjim turnirnima.
Odluka je očekivana jer je oborio sve moguće rekorde, ali sa druge strane najbolji svih vremena mogao bi upravo zbog takvog stava da naiđe na probleme.

Novak u velikom padu

Do kraja godine Novak je potvrdio da će igrati samo masters u Šangaju i dva egzibiciona meča što znači da ga potencijalno nećemo gledati u Parizu gde je prošle godine osvojio titulu odnosno gde brani 1.000 bodova.
Takođe, sve su manje šanse da Đoković obezbedi mesto na završnom mastersu u Torinu, a i sam je rekao kako ga to ne zanima. Na tom turniru najbolji teniser svih vremena takođe je prošle sezone osvojio titulu i brani 1.300 bodova.
Kada se sve sabere Novak bi mogao da izgubi 2.300 bodova, a to bi najverovatnije koštalo mesta u Top deset s obzirom na to da on sada kao četvrti na svetu ima 5.560 poena, a deseti je Grigor Dimitrov sa 3,965.
Zavisiće sve naravno i od ostalih tenisera i toga ko će koliko bodova uspeti da odbrani, ali ukoliko Novak ne igra u Parizu i Torinu ništa više nije u njegovim rukama.

Zašto je to problem?

Istina je da se Novak ne bi zabrinuo ukoliko ispadne iz Top deset jer ATP lista odavno nije na njegovoj listi prioriteta. Srpski as rekorder je broju nedelja provedenih na prvom, ali i na nekom od prva tri mesta i zbog toga ga rangiranje više ne motiviše.
Međutim, ispadanje iz Top deset moglo bi da napravi problem za Grend slemove koje Đoković i dalje želi da osvaja.
Lošije mesto na ATP listi Novaku bi na Australijan openu moglo da donese susret sa najvećim rivalima u ranijoj fazi turnir. Janik Siner ili Karlos Alkaras mogli bi da se nađu u istoj polovini žreba za srpskim asom, a to bi značilo znatno teži put do završnice odnosno titule.

Nije sve izgubljeno

Novak još uvek ima vremena da se predomisli za masters u Parizu koji je na programu od 28. oktobra, a ukoliko odluči da ode u prestonicu Francuske i odbrani bodove, a pored toga trijumfuje i u Šangaju ništa nije izgubljeno.
Crvena zvezda - Bode Glimt - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
SPORT
Čekamo novog Rajka Janjanina! Kako je Zvezda srušila Benfiku pre 40 godina - na današnji dan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala