- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrili šta stoji iza misterioznog „vanzemaljskog“ zvuka u Marijanskom rovu

CC BY 2.5 / Wikipedia / Marijanski rov
Marijanski rov - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2024
Pratite nas
Naučnici su dugo zainteresovani za Marijanski rov, jedno od najdubljih i najmanje istraženih područja na Zemlji, sa dubinom od skoro 11 kilometara, gde su 2014. godine snimljeni misteriozni zvuci u trajanju od 2,5 do 3,5 sekunde.
Nazvani "biotvangs", ovi jezivi zvuci zbunili su stručnjake, podstakli spekulacije o njihovom poreklu, čak doveli do straha od prisustva vanzemaljaca.
U početku, ovi zvuci, snimljeni tokom akustičkih istraživanja pomoću podvodnih jedrilica, uključivali su duboko stenjanje i metalni zvuk na kraju, u rasponu od 38 herca do 8000 herca.
„Veoma su drugačiji, sa svim ovim ludim delovima. Niskofrekventni deo cviljenja tipičan je za kitove usane, i to je vrsta zvuka koja ga čini jedinstvenim“, primetila je Šeron Nojkrk, naučnica za morsku bioakustiku sa Državnog univerziteta Oregon (OSU).
U to vreme, njen tim je sugerisao da bi zvuci biotvanga mogli biti nova vrsta poziva kitova, iako je tačan izvor ostao nejasan.

Ko su pravi krivci

Deceniju kasnije, naučnici iz američke NOAA ponovo su se pozabavili misterijom biotvanga. Kombinovali su vizuelne i akustične podatke da bi utvrdili njegovo poreklo. „Pretpostavljalo se da ga je proizveo kit usan, ali bez vizuelne provere bilo je nemoguće odrediti vrstu“, rekla je dr En Alen, koja je vodila studiju objavljenu u časopisu Frontiers in Marine Science.
Istraživanje je zaključilo da iza ovih čudnih zvukova stoje Brajdovi kitovi, a ne nepoznati usamljeni kit usan.
Brajdovi kitovi, koji se obično nalaze u toplim okeanima širom sveta, primećeni su u blizini Marijanskih ostrva, a snimak potvrđuje njihove prepoznatljive pozive. Da bi to dodatno potvrdili, naučnici su koristili veštačku inteligenciju. Koristili smo kombinaciju metoda označavanja ručnog i mašinskog učenja, objasnili su autori studije.
Iako je tačna svrha ovih jedinstvenih zvukova kitova i dalje nejasna, Alenova je pretpostavila čemu bi oni mogli da služe.
„Moguće je da koriste biotvang kao kontakt poziv, neku vrstu 'Marko Pola' okeana", rekla je za Popjular sajens. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdila ova teorija, piše Dejli mejl.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala