- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Detonacija pejdžera u Libanu ─ novi vid terorističkih napada

© Tanjug / AP PhotoOstaci voki-tokija detoniranog u napadu u Libanu
Ostaci voki-tokija detoniranog u napadu u Libanu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2024
Pratite nas
Masovna detonacija pejdžera u Libanu je potpuno nova vrsta terorističkog akta korišćenjem novih tehnologija, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ovo je potpuno nova vrsta terorističkog akta, koja kombinuje i takve razmere i upotrebu novih tehnologija koje izgledaju kao da su civilne prirode, ali se koriste u terorističke svrhe“, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.
Ona je dodala da je Rusija duboko zabrinuta zbog razvoja događaja u Libanu nakon nekoliko dana neviđenih terorističkih sajber-napada i izraelskih vazdušnih udara.
„Uzimajući u obzir obim i potencijal onoga što se dešava, duboko smo zabrinuti zbog opasnog razvoja događaja u Libanu. Podsećam da je 19. septembra izraelska avijacija izvršila seriju fosrisarnih napada na niz oblasti u južnom Libanu. Pre toga, dva dana, bukvalno 17. i 18. septembra, Liban je bio izložen neviđenim terorističkim napadima, koji su bili po prirodi sajber-napadi“, istakla je diplomata.
Prema njenim rečima, pokretanje sveobuhvatne izraelske vojne operacije u Libanu imalo bi katastrofalne posledice i takav scenario se mora izbeći.
„Uvereni smo da bi pokretanje vojne operacije velikih razmera u Libanu imalo najrazornije posledice po bezbednost celog Bliskog istoka. Takav katastrofalan scenario se mora izbeći. Ponovo pozivamo uključene strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i prekinu borbena dejstva. I spremni smo na blisku saradnju sa regionalnim i međunarodnim partnerima na smanjenju tenzija i stabilizaciji vojno-političke situacije“, istakla je Zaharova.
Ona je takođe izrazio solidarnost Rusije sa narodom Libana.
„Saosećamo sa porodicama žrtava. Želimo brz oporavak ranjenima. I još jednom skrećemo pažnju na važnost utvrđivanja svih okolnosti incidenta“, dodala je portparol.
U Libanu je 17. i 18. septembra došlo do serije eksplozija komunikacionih uređaja. Prvog dana veliki broj pejdžera je detonirao gotovo istovremeno u različitim delovima zemlje. Kako je saopštilo libansko Ministarstvo zdravlja, u posledicama ovih eksplozija poginulo je 12 ljudi, među kojima dvoje dece, a povređeno je oko 2,8 hiljada ljudi.
Sledećeg dana, u raznim delovima Libana eksplodirali su voki-tokiji, telefoni i uređaji koji se napajaju preko solarnih panela i litijum-jonskih baterija. U ponovljenom napadu poginulo je 25 ljudi, a 608 je povređeno.
Izraelsko bombardovanje juga Libana. - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
SVET
Liban: Istraga pokazala - eksploziv stavljen u uređaje pre nego što su stigli zemlju, Izrael odgovoran
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala