- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov ide u Njujork: Najavljen kolosalan program – sa Blinkenom nema razgovora

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov na 76. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na 76. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku. - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ima predviđen gust program sastanaka na marginama nedelje razgovora na visokom nivou Generalne skupštine UN u Njujorku od 24. do 30. septembra, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Generalna skupština počela je u utorak svoju 79. godišnje zasedanje. Ključni događaj biće nedelja razgovora na visokom nivou – od 24. do 28. septembra i 30. septembra održavaće se godišnje debate, a rusku delegaciju će predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Njegovo obraćanje se očekuje 28. septembra.
„Ministar ima planiran gust program sastanaka. Veoma mnogo konferencija, događaja, nezavisno od ukrajinske teme. Generalna skupština počinje veoma energično i siguran sam da će i proći tako da će pokazati našim protivnicima da se ne vrti svet oko svega toga“, rekao je Rjabkov.
On je istakao da na marginama Generalne skupštine nije planiran sastanak Lavrova sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
„Nema o čemu s njim da se razgovara“, kazao je Rjabkov.
Istovremeno je poručio da Zapad neće uspeti da pretvori nedelju sastanaka na visokom nivou Generalne skupštine u ukrajinsku, antirusku predstavu.
„Ne bih rekao. Generalna skupština UN uvek pokriva veoma široku agendu. Tako je i ove godine. Naravno, neće nestati manična usredsređenost naših protivnika na temu podrške Ukrajine, ali svetska većina i jeste tu da objasni manjini, između ostalog i svojim postupcima, da to nije jedina ni glavna tema“, istakao je Rjabkov.
On je istakao da postoji mnogo drugih tema o kojima će biti govora – pitanja bezbednosti, rešavanja sukoba u drugim regionima, bilateralni kontakti sa zemljama koje su usredsređene na saradnju.
Kako je u međuvremenu saopštila portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, glavni zadaci ruske delegacije na 79. sednici Generalne skupštine UN su:
• obnavljanje i jačanje uloge UN kao garanta regionalne i globalne bezbednosti,
• zalaganje za ciljeve i principe Povelje,
• jačanje koordinacije sa svetskom većinom,
• promovisanje inicijative predsednika Rusije o izgradnji evroazijske bezbednosne arhitekture,
• suprotstavljanje neokolonijalnim namerama zapadnjaka.
Ona je precizirala da će Lavrov učestvovati u nizu multilateralnih događaja na visokom nivou, uključujući one koje organizuju ODKB, BRIKS, G20 i Grupa prijatelja za odbranu Povelje UN. Osim toga, planiran je čitav niz bilateralnih kontakata, uključujući razgovor sa generalnim sekretarom UN.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
RUSIJA
Lavrov: SAD prevazišle i Orvela, ni on nije mogao da zamisli kako će izgledati totalitarna država
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala