- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Uništena ukrajinska tehnika u Kurskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Diplomata: Dve trećine svih američkih tenkova „abrams“ isporučenih Ukrajini već je uništeno

Pratite nas
Oružane snage Rusije su napale skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, položaje druge i treće linije odbrane ukrajinskih trupa u Harkovskoj oblasti. Ruske snage nastavljaju ofanzivu na Pokrovsk.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:45 19.09.2024
Inicijativa poljskog ministra spoljnih poslova Radoslava Sikorskog da se Krim preda pod mandat UN je besmislena, smatra predsedavajući odbora za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki.

„Krim je ušao u sastav Rusije voljom stanovnika poluostrva. Svi referendumi su održani 2014. godine. Njihovi rezultati su sasvim jasni. Pitanje je zatvoreno“, rekao je Slucki za Sputnjik.

Poslanik je napomenuo da Krim i ljudi koji ga nastanjuju ne mogu i ne treba da budu predmet cenkanja, dogovora ili piar inicijativa „rusofobičnih jastrebova“.
„To je teritorija Rusije, čije su granice zaštićene zakonima i Ustavom Ruske Federacije. Sa svim posledicama koje iz toga proizilaze“, zaključio je parlamentarac.
15:56 19.09.2024
Dve trećine svih američkih tenkova „abrams“ koji su isporučeni Ukrajini već je uništeno, rekao je zamenik ruskog ambasadora pri OEBS Maksim Bujakevič.
„Isprobavši različita sredstva i ne ostvarivši cilj Anglosaksonci i njihovi saveznici sada su pokrenuli diskusiju o perspektivama primene visoko preciznog oružja velikog dometa na objektima u dubini ruske teritorije“, rekao je on.
Ta tema, dodao je ruski diplomata, posebno je aktuelna u kontekstu činjenice da izvikana tehnika NATO gori u napadima ruskog oružja.
„Evo uzmite čuvene američke tenkove ‘abrams’: dve trećine od ukupnog broja isporučenih je već uništeno iako ih ukrajinska komanda jako retko ubacuje u borbe“, rekao je Bujakevič.
15:22 19.09.2024
Berlin je isporučio Kijevu još 22 tenka "leopard 1A5" u okviru zajedničkog projekta sa Danskom, kao i tri samohodne haubice "gepard", proizlazi iz obnovljenog spiska naoružanja poslatog Kijevu a koji je objavljen na sajtu nemačke vlade.
Ukrajina je dobila i 61.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetara i hiljadu patrona.
14:48 19.09.2024
Nemačka je isporučila Ukrajini još 22 tenka „leopard“ 1A5 i tri protivavionska topa „gepard“, saopštila je nemačka Vlada.
14:38 19.09.2024
EU izdvaja 160 miliona evra Ukrajini, između ostalog 100 miliona iz prihoda od ruske imovine, za pomoć energetskom sektoru, navodi se u saopštenju Evropske komisije.
„Sto miliona evra biće izdvojeno od prihoda zamrznutih sredstava Rusije, još 60 miliona iz evropskih fondova za kupovinu grejača i toplih skloništa“, pojašnjava se u dokumentu.
11:48 19.09.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Grupa „Centar“ je odbila devet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio više od 510 vojnika;
▪Grupa „Zapad“ je poboljšala svoju taktičku situaciju, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 420 vojnika;
▪Grupa Sever je gađala tri položaja ukrajinskih jedinica, uključujući inostrani legion, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 195 vojnika;
▪Jedinice grupe Jug Oružanih snaga Rusije porazile su formacije sedam brigada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio više od 690 vojnika;
▪Jedinice grupe Istok, Oružanih snaga Rusije poboljšale su situaciju duž linije fronta i porazile ljudstvo i tehniku dve brigade Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je izgubio oko 95 vojnika;
▪Oružane snage Rusije su pogodile glavni centar za specijalne komunikacija Glavne obaveštajne uprave Oružanih snaga Ukrajine, kritične objekte aerodromske infrastrukture;
▪Ruski PVO sistemi oborili su 41 dron Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa Dnjepar gađala je položaje dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.
11:40 19.09.2024
Ruska vojska oslobodila je selo Georgijevka na pokrovskom pravcu u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:16 19.09.2024
Krim bi trebalo da bude predat mandatu UN za održavanje nepristrasnog referenduma o svom statusu, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski na sastanku YES u Kijevu, prenosi Interfaks-Ukrajina.
„Krim je simbolično važan za Rusiju, posebno za Putina, ali je strateški važan za Ukrajinu… Mogli bismo da ga predamo pod mandat UN sa misijom pripreme poštenog referenduma nakon provere ko je legalan rezident“, objasnio je Sikorski.
On je dodao da bi taj postupak mogao da se odloži za 20 godina.
Rusija je pre 10 godina referendumom pridružila Krim Rusiji. Putin je pitanje teritorijalne pripadnosti poluostrva nazvao zatvorenim. On je 2014. rekao da je Krim sveto mesto za Rusiju, a 2022. je obećao da će zaštititi teritoriju „svim raspoloživim sredstvima“.
09:08 19.09.2024
Gađani su položaji ukrajinskih snaga u Pervomajskom okrugu, Nikolajevske oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.
„Noću je nekoliko projektila doletelo u Pervomajskom okrugu, jedan od njih na farmi gde su nacisti čuvali tehniku“, rekao je Lebedev.
On je istakao i da je eksplozija odjeknula u blizini Voznesenska.
07:31 19.09.2024
„Dežurni PVO sistemi su uništili dve ukrajinske bespilotne letelice nad teritorijom Kurske oblasti i jednu bespilotnu letelicu iznad teritorije Belgorodske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:30 19.09.2024
Ukrajinske trupe su skoro potpuno napustile svoje položaje u selu Grodovka kod Krasnoarmejska, pišu ruski mediji.
Kako se ističe, u selu je ostalo samo nekoliko džepova otpora.
07:26 19.09.2024
Ruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ruske snage oslobodile dva naselja u Kurskoj oblasti
07:14 19.09.2024
Operateri bespilotnih letelica, izviđačke jedinice grupe Zapad oborili su oko 10 dronova „Baba Jaga“, Oružanih snaga Ukrajine tokom izviđanja iz vazduha, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Tokom specijalne vojne operacije, vojnici grupe Zapad aktivno koriste bespilotne letelice za uništavanje zemunica, ljudstva, različite vojne opreme i bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine. Bespilotne letelice napale su sa nekoliko preciznih udara neprijateljsku opremu, zemunice i uporišta protivnika, oboreno je oko 10 dronova Baba Jaga, militanata Oružanih snaga Ukrajine“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su u jedinicama stvorene manevarske grupe operatera bespilotnih letelica.
07:08 19.09.2024
U protekla 24 sata, ruske snage izvele su oko 100 udara na položaje jedinica Oružanih snaga Ukrajine, stacioniranih u blizini Kupjanska u Harkovskoj oblasti, saopštio je vojni ekspert Andrej Maročko.
On je napomenuo da je većina napada ruskih vojnika pala na neprijateljske jedinice, stacionirane na levoj obali reke Oskol i desnoj obali Oskolskog rezervoara. Kako je istakao, Oružane snage Rusije su napale skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, položaje druge i treće linije odbrane ukrajinskih trupa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala