- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rusija nastavlja da igra ključnu ulogu u nuklearnoj energetici Zapada

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaKontejner sa uranijumom
Kontejner sa uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
Pratite nas
Rusija, kao i ranije, igra ključnu ulogu u isporukama goriva nuklearnim elektranama na Zapadu, uvođenje sankcija povećaće cenu uranijuma i usluga za njegovo obogaćivanje i preradu širom sveta, navodi se u godišnjem izveštaju o svetskoj nuklearnoj industriji (World Nuclear Industry Status Report, WNISR).
„Rusija se nije samo razvila u dominantnog međunarodnog proizvođača nuklearnih elektrana. Osim toga, ova zemlja igra ključnu ulogu u isporukama goriva i usluga, uključujući iskopavanje uranijuma, preradu uranijuma i proizvodnju gorivnih elemenata za vodene energetske reaktore (VVER)“, navodi se u izveštaju koji je sastavio tim međunarodnih stručnjaka predvođenih ekspertom za nuklearnu energetiku Majklom Šnajderom.
U dokumentu se navodi da u EU postoji 19 agregata proizvedenih po VVER tehnologiji još u sovjetsko doba, dok ih u Ukrajini ima 15. U poređenju sa 2021. godinom, 2023. godine povećan je udeo ruskih isporuka goriva i povezanih usluga u EU.
„Napori da se smanji ili eliminiše zavisnost od Rusije u oblasti prirodnog uranijuma, usluga njegove prerade i obogaćivanja verovatno će povećati troškove“, navode autori izveštaja.
Prema njihovim rečima, međuzavisnost Rusije i njenih zapadnih partnera ostaje značajna. Konkretno, dobavljači komponenti francuskog proizvođača turbina „Arabel“ „nemaju stranih kupaca osim ‘Rosatoma’“. Takođe su uočene slične poteškoće među proizvođačima tehnologija za kontrolu i merenje u Nemačkoj, ocenjuje se u izveštaju.
„Tesna industrijska i tržišna međuzavisnost ruske nuklearne industrije i njenih zapadnih predstavnika bar delimično objašnjava neodlučnost Evrope da uvede sankcije nuklearnom sektoru“, smatraju autori.
Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je u maju zakon o zabrani uvoza uranijuma iz Rusije. Komentarišući ovaj zakon, „Rosatom“ ga je nazvao diskriminatornim i netržišnim. Takve odluke, koje imaju politički podtekst, destruktivne su za održivo funkcionisanje globalnog tržišta roba i usluga nuklearnog gorivnog ciklusa, navela je državna korporacija. U „Rosatomu“ su istakli da korporacija čvrsto drži svoju poziciju svetskog lidera u nuklearnoj tehnologiji i da će nastaviti da razvija odnose sa inostranim partnerima zainteresovanim za dugoročnu saradnju.
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
RUSIJA
Rosatom: Uprkos američkoj zabrani, potražnja za uranijumom iz Rusije neprestano raste
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala