- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nove alarmantne informacije: Mikroplastika otkrivena prvi put u ljudskom mozgu

CC BY 2.0 / Will Parson / Mikroplastika
Mikroplastika - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
Pratite nas
Mikroplastika se infiltrirala u ljudski mozak, izazivajući ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnih neurotoksičnih efekata, pokazalo je novo istraživanje.
Mikroplastika nastavlja da napada sve više delova ljudskog tela, uključujući mozak. Nedavna studija otkrila je mikroplastiku u olfaktornim bulbusima, odnosno moždanom tkivu koje obrađuje mirise, kod 8 od 15 umrlih osoba. Ovo otkriće predstavlja prvi objavljeni dokaz mikroplastike u moždanom tkivu, iako je ranije otkrivena u krvnim ugrušcima u mozgu. Isto tako, još jedna slična studija je trenutno u fazi recenzije.
Iako je mikroplastika otkrivena u različitim ljudskim tkivima, njeno prisustvo u ljudskom mozgu nije dokumentovano, što otvara važna pitanja o potencijalnim neurotoksičnim efektima i mehanizmima pomoću kojih bi mikroplastika mogla doći do moždanog tkiva, istakli su autori studije koja je objavljena u časopisu JAMA Network Open.

Polipropilen najčešće pronađen

U navedenoj studiji, polipropilen je bio najčešće pronađen polimer. Ovaj materijal se široko koristi u proizvodima kao što su pakovanje, medicinski uređaji i automobilski delovi. Veličine otkrivenih čestica kretale su se od 5,5 mikrometara do 26,4 mikrometara - sićušni fragmenti, jedva delić širine ljudske vlasi.
Istraživanje sugeriše da bi mikroplastika mogla da putuje do mozga istim putem koji koriste čestice zagađenja vazduha, ulazeći kroz male rupe na pločici ispod olfaktornog bulbusa.
Identifikacija mikroplastike u nosu, a sada i u olfaktornom bulbusu, zajedno sa ranjivim anatomskim putevima, pojačava ideju da je olfaktorni put važna ulazna tačka za egzogene čestice u mozak, napisali su autori studije.

Ništa bez plastike

Uprkos rastućim dokazima o rizicima koje predstavlja mikroplastika, naše oslanjanje na plastiku se nastavlja, a globalna proizvodnja se udvostručila u poslednje dve decenije. Sve je veća zabrinutost da mikroplastika uzrokuje oštećenje neurona i povećava rizik od neuroloških poremećaja.
Neke neurodegenerativne bolesti, kao što je Parkinsonova bolest, izgleda da su povezane sa nazalnim abnormalnostima kao početnim simptomima, napominju autori studije, prenosi Sajens alert.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala