Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nepostojeća ambasada lažnoj državi šalje navodnu pretnju, a cela igra je protiv – Srba

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAutomobil nemačke ambasade ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Automobil nemačke ambasade ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
Pratite nas
Od lažnih pretnji takozvane nemačke ambasade u samoproglašenoj državi „Kosovo“ da će mu prisustvo u Berlinskom procesu biti ugroženo zbog zabrane uvoza srpske robe, Priština, naravno, neće imati nikakve posledice. Kritike uopšte i ne idu na račun ključnog problema – maltretiranja Srba na Kosovu i Metohiji i blokade dijaloga Beograda i Prištine.
Ovako dopisnik RTS iz Nemačke Nenad Radičević gleda na stav te zemlje da bi Priština trebalo da ukine zabranu uvoza srpske robe na teritoriju Kosova i Metohije. Nemačka je najavila i sankcije koje bi Priština trebalo da pretrpi u vidu otkazivanja njenog učešća u Berlinskom procesu.
U slučaju da Kosovo ne ukine zabranu uvoza robe iz Srbije, Berlinski proces može ostati bez „najnovije države na Balkanu“, navode iz nemačke „ambasade“ na „Kosovu“ i dodaju da je Berlinski proces jedini sveobuhvatni regionalni format za „svih šest zemalja Zapadnog Balkana“.
Ovde je u pitanju jedan deo regionalne saradnje i ne bih mogao da kažem da Nemačka preti Prištini po tom pitanju, ali da je u pitanju svojevrsan pritisak, to jeste i to je pritisak po tački koja zvanični Beograd mnogo ne tangira, rekao je Radičević za Sputnjik.
On objašnjava da je Kosovo blokiralo funkcionisanje Cefte kao regionalne, ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu, a da Nemačka u međuvremenu pokušava da stvori zajedničko regionalno tržište kao međustepenik za čitav region kada je reč o pridruživanju Evropskoj uniji.
© Foto : Uprava carina Republike SrbijeCEFTA pokazala nemoć pred taksama i vancarinskim barijerama
CEFTA pokazala nemoć pred taksama i vancarinskim barijerama - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
CEFTA pokazala nemoć pred taksama i vancarinskim barijerama

Igra bez granica

Zvanična vlast u Prištini, konkretno Aljbin Kurti, ne želi da četiri i po meseca pre izbora ublaži svoju zapaljivu nacionalističku retoriku usmerenu ka Srbiji i ne odustaje od blokiranja carina prema Srbiji, objašnjava Radičević.
Zbog toga je ovo neka vrsta igre. Postoji nekoliko nemačkih diplomata, između ostalih zamenica šefa diplomatije koja je zadužena za evropske poslove, i oni urgiraju da se taj problem reši. Ipak, ja ne vidim tu neki ogroman pritisak, budući da uz svo to urgiranje uvek ide i isticanje da Nemačka izuzetno podržava Kosovo i sve ono šta se na Kosovu dešava. Nekako, uz taj nemački „ljutiti“ stav, uvek ide i dodatak da Priština ne bi trebalo da se ljuti zbog tih pritisaka jer je Nemačka bespogovorno podržava u svemu, zaključuje Radičević.

Samoproklamovana ambasada

Filozof sa Instituta za političke studije Aleksandar Lukić smatra da se uopšte ne može govoriti o pretnjama nemačke ambasade, jer se o nemačkoj ambasadi i ne radi. Budući da Kosovo nije država, ni nemačka ispostava ne može biti ambasada. On smatra da bi ispravnije bilo reći da je reagovala samo takozvana nemačka ambasada, koja se nalazi na teritoriji takozvane države, a u kojoj predstavnici nemačke države sebe smatraju ambasadorima ili diplomatama.
On takođe smatra da su sve „pretnje“ upućene Kosovu samo deklarativne i forme radi izrečene, kako bi zapadne birokrate „oprale ruke“ od odgovornosti.
Ono što je posebno upečatljivo u toj izjavi jeste da se bez obzira na te packe koje takozvano Kosovo dobija, ono se i dalje naziva „najnovijom državom na Balkanu“ i uvrštava u šest zemalja opet jednog pogrešnog pojma, odnosno zapadnog Balkana. To je nešto što u realnosti ne postoji i to je imaginarni politički termin, jer je geografski zapadni Balkan nešto sasvim drugo od onoga šta mu se u političkom smislu pripisuje. To je još jedan neprihvatljiv pojam u svemu tome, rekao je Lukić za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasada Nemačke u Beogradu
Ambasada Nemačke u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
Ambasada Nemačke u Beogradu

Ujedinjene nacije su ipak jače

U izjavi nemačkih diplomata se spominje da će se oni potruditi da se ukloni UNMIK, odnosno misija Ujedinjenih nacija na Kosovu, kao i Cefta. Lukić smatra da je Priština blokirala nešto oko procesa odlučivanja unutar Cefte, time ugrozivši Berlinski proces.
UNMIK zapravo ne može da se ukloni, zato što je to definisano rezolucijom Ujedinjenih nacija. Oni žele da uklone UNMIK da bi, kako kažu Nemci, „Kosovo moglo da predstavlja sebe“, iako to nije moguće. Očigledno se radi o nekoj igri gde Kosovo nešto blokira kako bi izbacilo UNMIK, a onda im Nemci kažu „pa nemojte da blokirate, budite dobri, evo mi ćemo izbaciti UNMIK“. Meni se čini da se cela ta igra vrti oko toga.
I pored silnih nastojanja da se u okviru Berlinskog procesa izbaci UNMIK iz igre, on je zapravo taj koji u međunarodnim odnosima jedini može da predstavlja Kosovo i Metohiju i to je jasno naznačeno i striktno stoji u rezoluciji 1244, zaključuje Lukić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala