- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik povodom odluke krnjeg Ustavnog suda BiH: Izborni zakon Republike Srpske ustavan, primenjivaće se

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Izborni zakon Republike Srpske ustavan i da će ovaj zakonski akt biti primenjivan.
Dodik je, povodom odluke krnjeg Ustavnog suda BiH o stavljanju van snage Izbornog zakona Republike Srpske, rekao da je taj sud predviđen Ustavom, ali da u svom radu krši taj najviši pravni akt, Dejtonski sporazum i međunarodne principe ustavnog prava i čini sve da zgadi BiH koju treba da brani i predstavlja.
On je naveo da je Ustavni sud zadužen po zakonu da ocenjuje saglasnost akata sa Ustavom BiH.
„Da Ustavni sud drži do toga onda bi rekao da je Izborni zakon (Republike Srpske) ustavan jer on upravo predviđa na koji način će se vršiti izbori i poštuje Ustav BiH“ istakao je Dodik.
On je rekao da je Ustavni sud BiH politička institucija koja nastoji da sprovodi politike, a ne Ustav i time komplikuje odnose.
„Ustavni sud Republike Srpske rekao da je taj zakon ustavan i on će biti primenjivan“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.
On je naveo da su oni sada izmislili krivično delo nepoštivanje odluka Ustavnog suda.
„Mi poštujemo Ustavni sud Republike Srpske i Ustav Republike Srpske, Ustav BiH. To što tamo sede tri strance koji primaju dobre plate i ne dolaze u Sarajevo, odlučuju na daljinu, to je neka druga priča. To je realizacija jedne podmukle politike kojom se sada, umesto rigidnih visokih predstavnika, nameće Ustavni sud kao krajnji donosilac odluka“, naglasio je Dodik.

Stevandić: Ustavni sud uveo BiH u pravnu anarhiju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Izborni zakon RS ustavan i da je Ustavni sud njegovim osporavanjem uveo Bosnu i Hercegovinu u pravnu anarhiju.
''Jasno je da svi u Federaciji BiH, Ustavnom sudu i EU znaju da u ustavu piše da je Centralna izborna komisija zadužena za provođenje izbora samo a Parlamentarnu skupštinu i člana predstavništva BiH'', rekao je Stevandić, prenosi RTRS.
On je rekao da je neustavan Izborni zakon BiH, kojeg je, kako je ocenio, dodatno neustavnim učinio ''nelegalni Kristijan Šmit'' svojim odlukama, ali po kojem su prinuđeni da sprovode izbore.
Stevandić je istakao da bi Ustavni sud trebalo da štiti Ustav i zakone, a ne da dovodi do pravne anarhije.
Najavio je i da će po okončanju izborne kampanje biti održani sastanci zvaničnika, kao i predstavnika vlasti i opozicije s ciljem pronalaska rešenja tog pitanja.

Krnji Ustavni sud BiH osporio Izborni zakon Srpske

Krnji Ustavni sud BiH doneo je odluku u kojoj tvrdi da Izborni zakon Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zato što se njime, kako se navodi, preuzimaju nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine.
Zahtev za ocenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske podneo je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.
„Ustavni sud je zaključio da u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se mogla uspostaviti ustavnost osporenog zakona koji je donela Narodna skupština Republike Srpske. Osim toga, Ustavni sud je podsetio da Izborni zakon BiH predstavlja „odluku institucija Bosne i Hercegovine“, kao i da su entiteti po Ustavu BiH dužni poštovati te odluke. Stoga je osporeni zakon u celosti stavljen van snage, a privremena mjera koja je donesena 24. jula 2024. godine prestala je s važenjem“, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon koji je na snagu stupio 17. jula.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala