- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorska ministarka se obratila Vladi povodom podizanja spomenika mitropolitu Amfilohiju

© Sputnik / Boban NovovićVlada Crne Gore
Vlada Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
Pratite nas
Ministar kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović uputila je Predlog za davanje prethodne saglasnosti za podizanje spomen-obeležja mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.
Vujovićeva je poručila da su mitropolitovo ime i delo prepoznati izvan granica Crne Gore, čime je doprineo jačanju ugleda zemlje u svetu.
„Posvećen duhovnom i intelektualnom razvoju, ostavio je trajno nasleđe i doprinos uklesan u istoriju Crne Gore, kao primer mudrosti i prosvećenosti“, dodala je Vujovićeva.
Prema njenim rečima, kao duhovni autoritet mitropolit Amfilohije je uspešno usklađivao savremeni pogled na svet sa tradicionalnim vrednostima, čime je pomogao Crnoj Gori da se lakše prilagodi izazovima novog doba, a pri tom ostane veran svojim duhovnim korenima.
„Kroz svoj rad povezao je Crnu Goru sa svetskom intelektualnom elitom, time doprinoseći ne samo kulturnoj već i diplomatskoj afirmaciji naše zemlje. Život i delo mitropolita Amfilohija, ostaće trajna duhovna zaostavština, jer se kroz nju prepoznaje snaga znanja i univerzalnih ljudskih vrednosti koje treba da čine osnov svakog društva i države“, zaključila je Vujovićeva, prenosi RTCG.
Podsetimo, prvobitno je Ministarstvo kulture i medija odbilo zahtev Opštine Berane da bude podignut spomenik mitropolitu Amfilohiju.
Nakon toga su reagovali iz Eparhije budimljansko-nikšićke, ocenjujući da je argumentacija za odbijanje tog zahteva klimava i porozna, kao i da je primer maliciozne birokratije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala