Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Što je vojna baza kosovskih Albanaca bliža srpskim snagama – to gore po bazu

© AP Photo / VISAR KRYEZIUKBS
KBS - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2024
Pratite nas
Baza na aerodromu Dumoš kod Podujeva, koje tzv. Kosovo namerava da uspostavi ima politički i taktički, ali ne i strateški značaj. Sa druge strane, to što se nalazi u neposrednoj blizini administrativne linije sa centralnom Srbijom, njena je mana, a ne prednost, kako smatra Priština, objašnjava za Sputnjik general u penziji Mitar Kovač.
Takozvane Kosovske bezbednosne snage imaće bazu svega petnaestak kilometara od administrativne linije između Kosova i Metohije i centralne Srbije, najavio je ministar odbrane u takozvanoj vladi Kosova, Ejup Mađedonci.
On je rekao da su tzv. Kosovske bezbednosne snage u fazi preuzimanja prostorija na aerodromu u selu Dumoš kod Podujeva, koje je do sada koristila misija Euleksa.

Kfor dozvoljava samovolju Prištine

To što je za Maćedoncija aerodrom, zapravo je poljana, odnosno travnata poletno-sletna pista, koja je u nadležnosti lokalne samouprave i koriste je lokalni aeroklubovi ili laka avijacija, objašnjava nam Mitar Kovač.
Ipak, i takvi aerodromi nalazili su se u vojnim planovima Vojske Jugoslavije, jer su korišćeni za uvežbavanje, kao i za sletanje helikoptera i lakših aviona sa klipnim motorima.
Ako bude uspostavljena, mimo svih sporazuma, pravila, međunarodnog prava i Rezolucije 1244, ova baza neće imati strateški značaj, ali imaće politički.
„To će značiti samovolju i zloupotrebu jer Kfor dozvoljava prištinskim vlastima da rade šta god hoće – i u pogledu baziranja snaga na severu, i izgradnje baza, rasporeda njihovih jedinica, suprotno svim potpisanim aneksima oko nošenja oružja, dugih cevi i slično“, objašnjava Kovač.
U vojno-bezbednosno smislu, baza ima taktički značaj.
„Mislim da oni to sada više pripremaju u funkciji korišćenja bespilotnih letelica za izviđanje i nadzor administrativne linije i unutrašnjosti Srbije u smislu lociranja boravka snaga vojske, žandarmerije ili policije“, navodi Kovač.
Tako, baza u Dumošu postaje bezbednosni problem, jer će tzv. Kosovske bezbednosne snage moći da lakše i brže koriste bespilotne letelice. Zato bi Srbija trebalo da uloži protest Kforu i pokuša da spreči korišćenje aerodroma u Dumošu za razvijanje i baziranje jedinica kosovskih Albanaca.

Dobro je što je Dumoša blizu srpskih snaga

Međutim, u strateškom smislu, general Kovač blizinu buduće albanske baze administrativnoj liniji sa Srbijom vidi kao manu, a ne kao prednost režima Aljbina Kurtija.
„Ako bi otpočela neka borbena dejstva, sa njihovom policijskim i tim oružano-bezbednosnim snagama, njihovom budućom vojskom, taj aerodrom-baza bili bi pod konstantnim sredstvima izviđanja i veoma je lako izvršiti vatreno dejstvo po snagama koje se baziraju na toj lokaciji, da li helikopterima, artiljerijom ili avijacijom“, zaključuje Kovač.
Maćedonci je izjavio da je u poslednje tri godine eksproprisano blizu pet hiljada hektara zemljišta za potrebe tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, a osim aerodroma u Dumošu, radi se i na izgradnji vojnog poligona u Babaju i Boki, kao i o aerodromu Đakovica, gde je smeštena jedinica za upravljanje dronovima „Barjaktar“.
Pripadnici specijalne jedince tzv. Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
SRBIJA
Priština za tri godine izvršila eksproprijaciju skoro 5.000 hektara za tzv. KBS
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala