Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemačka ambasada preti Prištini: Ako ne ukinete zabranu uvoza robe iz Srbije...

© Sputnik / Igorь ZaremboNemačka zastava
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2024
Pratite nas
Stav Nemačke ostaje nepromenjen - zabrana uvoza srpske robe ugrožava prisustvo takozvanog Kosova u Berlinskom procesu, naveli su iz Ambasade Nemačke u Prištini.
"U slučaju da Kosovo ne ukine zabranu uvoza robe iz Srbije, Berlinski proces može ostati bez 'najnovije države na Balkanu'", navode iz nemačke ambasade za RTV Dukađini.
Kako dodaju, Berlinski proces je jedini sveobuhvatni regionalni format za "svih šest zemalja Zapadnog Balkana".
"Cilj mu je da unapredi regionalnu saradnju, kao i saradnju sa EU u brojnim oblastima politike za podršku zemljama u regionu da postignu standarde EU i njihovu integraciju u EU. Naravno, politika pozivanja Berlinskog procesa se neće promeniti i nadamo se da će Kosovo nastaviti da učestvuje. Međutim, ako Kosovo nastavi da blokira svaki dalji napredak na regionalnom zajedničkom tržištu, naći ćemo način da nastavimo bez Kosova. Ovo uključuje deblokiranje donošenja odluka Cefte. Nemačka je pregovarala o paketnom sporazumu o uklanjanju Unmika iz Cefte odlučivanja kako bi Kosovo moglo da predstavlja samo sebe. Istovremeno, od Kosova se traži da ukine zabranu uvoza robe iz Srbije. Ako rešenje Cefte postane nemoguće za Kosovo, moraće da se desi bez njega. To će biti odluka Kosova u kojim delovima regionalne saradnje će nastaviti da učestvuje", saopštila je Ambasada Nemačke u Prištini, prenosi Kosovo onlajn.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala