- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici pronašli čak 3.600 hemikalija u ljudskom telu koje možda potiču iz ambalaže hrane

CC0 / rawpixel.com / Frižideri u hipermarketu
Frižideri u hipermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2024
Pratite nas
Nova studija otkrila je u ljudskom telu više od 3.600 hemikalija iz ambalaže hrane. Od toga, sto hemikalija predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike, a autori studije pozivaju na dodatna istraživanja i propise.
Nedavna studija identifikovala je više od 3.600 hemikalija koje se koriste za pakovanje ili pripremu hrane u ljudskom telu, od kojih neke predstavljaju značajne zdravstvene rizike.
Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu „Journal of Ekposure Science and Environmental Epidemiologi“, otkrivaju da, iako su neke hemikalije dobro poznate, druge ostaju uglavnom neproučene.

Sto hemikalija veoma opasno za ljudsko zdravlje

Glavni autor studije, Birgit Geueke iz švajcarske Fondacije za pakovanje hrane, izrazila je zabrinutost zbog otkrića, navodeći da je oko 100 tih predviđenih hemikalija visoko zabrinjavajuće za ljudsko zdravlje.
Hemikalije poput PFAS i bisfenola A pronađene su u ljudskom telu i već su na meti zabrane. Međutim, Geueke je naglasila potrebu za daljim istraživanjem, napominjući da gotovo da nema dokaza o uticaju drugih hemikalija na zdravlje. Ona je takođe istakla da iako studija pokazuje da se ove hemikalije nalaze u ljudskom telu, ne može definitivno da dokaže da dolaze samo iz ambalaže hrane, jer su mogući i drugi izvori izloženosti.
Istraživanje je uključivalo analizu baza podataka koje prate hemikalije u ljudskim uzorcima. Tim je očekivao da će pronaći nekoliko stotina hemikalija, ali je umesto toga identifikovao čak 3.601, što predstavlja četvrtinu svih poznatih hemikalija koje dolaze u kontakt s hranom (prema podacima američkog FCC). Ove hemikalije mogu da migriraju iz materijala za pakovanje kao što su plastika, papir i metal, kao i iz drugih delova procesa proizvodnje hrane, kao što su pokretne trake i kuhinjski pribor.

„Večne hemikalije“

Među hemikalijama koje izazivaju veliku zabrinutost su PFAS, takođe nazvane „večne hemikalije“, koje su povezane sa raznim zdravstvenim problemima. Bisfenol A, hormonski disruptor, zabranjen je za flašice za bebe u mnogim zemljama, dok su otkriveni i ftalati, koji se dovode u vezu sa neplodnošću.
Duan Melor sa Univerziteta Aston, koji nije bio uključen u istraživanje, pohvalio je studiju kao veoma temeljan rad, ali je upozorio da ne govori punu priču o tome koliko su ljudi izloženi. On savetuje da javnost zahteva bolje informacije od proizvođača hrane i minimizira nepotrebno izlaganje hemikalijama preko njihovih navedenih mogućih izvora.
Evropska unija ide ka zabrani PFAS-a u ambalaži za hranu i planira da implementira sličnu zabranu bisfenola A do kraja 2024. godine, preneo je „Sajens alert“.
Pogledajte:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala