00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Koliko šoljica kafe ili čaja je korisno za srce

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Kafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2024
Pratite nas
Redovno konzumiranje kafe i/ili čaja može značajno smanjiti rizik od višestrukih bolesti povezanih sa zdravljem srca, nudeći iznenađujuće zdravstvene prednosti.
Studija objavljena u časopisu Džurnal of klinikal endokrinolodži & metabolizam sugeriše da redovna konzumacija kafe ili čaja može smanjiti rizik od više kardiometaboličkih bolesti. Studija koju su sproveli naučnici iz Kine i Švedske analizirala je podatke više od 300 000 učesnika studije UK Biobank.
Nalazi pokazuju da je umerena konzumacija kofeina povezana s manjom verovatnoćom razvoja stanja poput hipertenzije, moždanog udara, dijabetesa ili koronarne bolesti srca. Ta stanja, kada se kombinuju, značajno povećavaju rizik od smrtnosti.
Učesnici koji su dnevno konzumirali tri ili više šoljica kafe ili pet ili više šoljica čaja imali su 40 posto manje šanse za razvoj dva ili više kardiometaboličkih stanja. Ova otkrića naglašavaju da promovisanje umerenog unosa kafe ili kofeina kao prehrambene navike kod zdravih ljudi može imati dalekosežne koristi za prevenciju kardiometaboličkih multimorbiditeta, istakli su autori studije.
Prethodna istraživanja takođe su povezivala konzumaciju kafe s boljim kardiovaskularnim i neurološkim zdravljem. U ovoj novoj studiji analizirana je jedna grupa od 172 315 zdravih učesnika kako bi se razumeo uticaj kofeina na zdravlje srca. Druga grupa od 188.091 učesnika korišćena je za istraživanje učinaka konzumacije kafe i čaja. Obe grupe praćene su u periodu od 11 godina.
Rezultati su pokazali da su i oni koji su pili kafu i čaj imali bolje kardiovaskularne ishode u poređenju s onima koji ih nisu pili, pri čemu su umereni konzumenti videli najznačajnije prednosti. Testovi krvi nadalje su otkrili da je konzumacija kofeina povezana s nižim nivoima holesterola i poboljšanom otpornošću na insulin.
Šta više, tri šoljice kafe dnevno povezane su s nižim rizikom od progresije dijabetesa tipa 2 u koronarnu bolest srca. Slično tome, pet šoljica čaja smanjilo je verovatnoću dijabetesa tipa 2 koji dovodi do moždanog udara.
Naučnici se nadaju da će njihova otkrića pomoći u identifikovanju bioloških mehanizama iza pozitivnih učinaka kofeina na zdravlje, piše Sajens alert.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala