- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Turskoj pronađen najstariji ajlajner na svetu /foto/

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Arheološko nalazište
Arheološko nalazište - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2024
Pratite nas
Tokom arheoloških iskopavanja u Ješilovu u turskoj provinciji Izmir, pronađen je 8.200 godina star kameni ajlajner.
Direktor iskopavanja Zafer Derin sa Egejskog univerziteta naveo je da je predmet dug 9,5 cm i da predstavlja najstariji ajlajner ikada pronađen.
"Na vrhu se nalaze ostaci crne boje. To je ukrasni predmet i pokazuje da su Egejske žene pre 8.200 godina takođe vodile računa o svom izgledu, volele lepotu i brinule o sebi", dodao je on.
Objasnio je da se naoštrena kamena olovka stavljala u posudu sa bojom i da i danas ovaj metod i dalje koriste žene u raznim delovima Anadolije.
Smatra se da je crna supstanca na vrhu nalaza poslatog na analizu mangan oksid. Taj mineral u prahu bio je glavna komponenta kozmetike koja se u drevnim vremenima koristila kao olovka za oči.
Iskopavanja humke u Ješilovu traju od 2005. godine, a nalazi su značajni jer sugerišu da naselja na tom području datiraju od 8.500 godina do 6.500 godina pre nove ere, piše Arkeonjuz.
Na tom lokalitetu su već otkriveni važni tragovi o ranim naseljenicima u oblasti Izmira na obali Egejskog mora, njihovoj okolini i njihovoj kulturi.
Na primer, živeli su u zasebnim kućama, sa zasebnim krovnim sistemima, za razliku od Čatalhojuka u srednjoj Anadoliji, gde su kuće jedna do druge.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala