- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Turisti na Madagaskaru otkrili sićušnog kameleona, do sada nepoznatog nauci /foto/

© Foto : Unsplash/Husha BilimaleKameleon
Kameleon - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2024
Pratite nas
U priobalnim šumama Madagaskara otkriven je sićušni kameleon, ranije nepoznat nauci.
Nova vrsta lisnatog kameleona, Brokesia nofi, otkrivena je u priobalnim kišnim šumama Madagaskara.
Reč je o malom kameleonu koji je dugačak svega 33 milimetra, što ga čini nešto većim od Brokesia nano vrste lisnatog kameleona, najmanjeg reptila na svetu dužine od samo 22 milimetra, koji je otkriven 2021. godine.
Turisti su prvi skrenuli pažnju na novu vrstu nakon što su objavili fotografije na internetu, što je navelo naučnike poput Migela Vencesa sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu u Nemačkoj da je istraže. Njegove koleginice sa Madagaskara, Andolalao Rakotoarison i Alida Franklin Hasiniaina, prve su prikupile uzorak ovog novog minijaturnog reptila, a istraživanje u vezi sa ovom vrstom objavljeno je u časopisu Zutaksa.
Rod Brokesia sastoji se od kameleona boje lišća, poznatih po izuzetno maloj veličini. Otkriće Brokesie nofi označava prvi put da je lisnati kameleon pronađen u obalnim kišnim šumama Madagaskara, koje su smanjene na samo 10 procenata njihovog prvobitnog raspona.
Mesta u kojima živi kameleon deo su privatnog rezervata koji vodi hotel čiji su vlasnici tokom dve decenije omogućili obnovu šuma.
Lokalni novinar je pre pet godina fotografisao ovu vrstu u većoj šumi u blizini, ali naučnici, uključujući Vencesa, videli su da je veliki deo područja uništen šumskim požarima tokom posete pre dve godine. Vences stoga naglašava značaj ekoturizma.
„Ako ljudi ne vide ekonomsku vrednost u malim delovima preživelih obalnih šuma, ta šuma će nestati“, ističe on.
On sugeriše da ekoturizam nadmašuje ekološke troškove putovanja, potencijalno pomažući u očuvanju ovih retkih stvorenja, zajedno sa njihovim dragocenim staništima, piše portal Nju sajentist.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala