- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Svečano otvaranje Memorijala Nadežde Petrović 21. septembra u Čačku

© Foto : Sputnjiku ustupio MUzej savremene umetnostiPortret Nadežde Petrović, vlasnik Miloš Kolarž
Portret Nadežde Petrović, vlasnik Miloš Kolarž - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2024
Pratite nas
Memorijal Nadežde Petrović, pod nazivom „Memorijal Sonja S.“ u selekciji Zdenke Badovinac, biće svečano otvoren 21. septembra u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, najavili su danas organizatori.
U galeriji „Nadežda Petrović“, kao i izložbenim prostorima Galerije „Risim“, Galerije Narodnog muzeja i Muzeja detinjstva u toku su radovi na postavci 32. Memorijala Nadežde Petrović, koji okuplja 25 umetnika, umetnica i umetničkih grupa od kojih se nekolicina već nalazi u Čačku, navedeno je u saopštenju.
„Vokalno kustoski sindrom“ (VKS) iz Beograda, duo koji kustoske prakse promišlja kroz prizmu klase, roda, etičkih i estetskih načela unutar lokalnog i globalnog konteksta, biće predstavljen na otvaranju Memorijala performansom „Život je san: Poema o dve heroine“, saopšteno je iz galerije „Nadežda Petrović“.
Član VKS Vladimir Bjeličić je naveo da se „performans bavi imaginarnim susretom“ slikarke Nadežde Petrović (1873-195) i glumice Sonje Savić (1961-2008).
„Dve ikonične umetnice jugoslovenskih prostora, Nadežda koja se vatreno zalagala za ideju jugoslovenstva, ali nije doživela njenu realizaciju i Sonja, koja je svedočila brutalnom krahu ove tvorevine vode dijalog o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, rekao je Bjeličić.
Kako je najavljeno, u performansu se prepliću stvarne izjave umetnica, delovi tekstova iz stručne literature o njima, fragmenti medijskih napisa, filmski dijalozi, kao i fiktivni dijalozi koje su dopisali sami autori performansa, ali i veštačka inteligencija.
Iz galerije „Nadežda Petrović“ je saopšteno da su proteklog vikenda u Čačku boravili Rena Redle i Vladan Jeremić iz Beograda, koji kroz zajedničku praksu „istražuju odnose umetnosti i politike, razotkrivaju goruće društvene protivurečnosti koristeći jednostavne materijale i tehnike koje je lako reprodukovati i distribuirati“.
Kako je najavljeno, „jedno od njihovih dela zastupljenih na 32. Memorijalu izložen je u javnom prostoru (Konak Jovana Obrenovića), a tiče se spomeničkog nasleđa“ arhitekte Bogdana Bogdanovića (1922-2010).
„Kako umetnik i umetnica objašnjavaju, arhitekta je na svoj način razvio rečnik otpora nacionalizmu tokom perioda socijalističke Jugoslavije - 'Bogdanović je svoje javne spomenike smatrao antispomenicima koji prkose hronološkoj klasifikaciji i ne slede dominantne obrasce socijalističkog modernizma ili realizma'“, istaknuto je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala