- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska unija kupuje Kijevu oružje za ruski novac

© loladjordjevicGardista Vojske Srbije pored zastave EU
Gardista Vojske Srbije pored zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2024
Pratite nas
Evropska unija je usmerila 1,4 milijarde evra profita iz zamrznute imovine Ruske Federacije za kupovinu oružja za Ukrajinu, saopštila je Evropska komisija.
„Prva tranša nepredviđenih prihoda od ruske imovine uplaćena je preko Evropskog fonda za mir: 1,4 milijarde evra je određeno za nabavku prioritetne tehnike, uključujući artiljerijsku municiju i sredststva za PVO, a takođe – po prvi put – za kupovinu od ukrajinske vojne industrije“, navodi se u dokumentu.
Kako su istakli, EU od novembra 2022. godine obučila je 60.000 ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji. Nameravaju da obuče još 15.000 vojnika do kraja zime.
Pored toga, proizvodnja artiljerijske municije kalibra 155 mm u Evropskoj uniji, koju aktivno koristi ukrajinsko vojno osoblje, trebalo bi da dostigne godišnji nivo od 1,4 miliona jedinica do kraja 2024. godine.
Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Kanada zamrzle su rusku suverenu imovinu ukupne vrednosti oko 300 milijardi dolara. Oko 4-5 milijardi evra je pod jurisdikcijom SAD, a najveći deo je u Evropi, kod belgijskog depozitorijuma „Euroklir”. Posebno, zapadne zemlje su blokirale imovinu ruskih fizičkih lica koja se nalaze na sankcionim spiskovima.
Ruski vojnici na samohodnom minobacaču u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Mediji: Zapad sve ozbiljnije razmatra opciju da se pregovorima obustavi sukob u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala